Helena Válková

Helena Válková Zdroj: Profimedia.cz

Podle ministryně spravedlnosti Válkové se Čechům za protektorátu "zase tolik nedělo"

Politici se bouří kvůli výrokům o situaci Čechů v době protektorátu, které pronesla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Šéfka justice uvedla, že se Čechům za nacistické okupace "zas tolik nedělo".

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska tím necitlivě urazila všechny oběti okupace. Místopředseda ODS Martin Kupka zase řekl, že Válková svými slovy popřela utrpení tisíců Židů.

Ministryně spravedlnosti v rozhovoru pro internetový server Echo24.cz uvedla, že je částečně německého původu, nemá však německé státní občanství. Na otázku, jaké je její mínění o poválečném odsunu německého obyvatelstva z Československa, odpověděla: "To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo."

"Jedná se o neuvěřitelnou a necitlivou urážku všech obětí nacistické okupace, včetně obětí holokaustu a všech obětí našich vojáků v zahraničních armádách," reagoval na její slova dnes Kalousek. "Chápu, že bývalí členové KSČ a agenti StB mohou mít na nesvobodná období našich dějin různé názory, ale protestuji proti veřejně vyslovovaným urážkám tohoto typu," dodal někdejší ministr financí.

Bývalou členkou komunistické strany je právě Válková. Podezřelý ze spolupráce s totalitní Státní bezpečností je zase její stranický šéf a současný ministr financí Andrej Babiš (ANO).

"Uvedení odsunu Němců do takové souvislosti je neakceptovatelné a historicky nesmyslné. Popírá nebo přinejmenším přehlíží utrpení tisíců Židů, kteří byli z českého území za války odsunuti a následně vyvražděni, popírá vyhlazení celých českých obcí, popírá utrpení tisíců zabitých odvážných obyvatel," uvedl dnes místopředseda ODS Kupka.

Podle občanských demokratů bylo sice důležité, aby Češi uznali svůj díly viny za násilný odsun Němců, je pro ně ale nepřijatelné spojovat odsouzení odsunu se zlehčujícím hodnocením protektorátní vlády, uvedl Kupka.

Podobný rozruch vyvolaly poměrně nedávné výroky komunistické poslankyně Marty Semelové. Členka dolní komory Parlamentu v pořadu České televize hovořila o vykonstruovaném totalitním procesu s političkou Miladou Horákovou nebo o okupaci Československa v roce 1968.

Semelová pochybovala, že přiznání Horákové byla vynucená. Horáková se zúčastnila protinacistického odboje. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena k trestu smrti a popravena. Od názorů Semelové se distancovali další členové KSČM.