Protesty ve Španělsku

Protesty ve Španělsku Zdroj: ČTK

Španělé se bouří proti vládě, nechtějí škrty, odmítají i diktát Evropské unie

100 zraněných, především policistů, a rozsáhlé škody na obchodech si vyžádaly víkendové demonstrace ve španělském Madridu. Mezi hlavními požadavky demonstrantů bylo zastavení splátek státního dluhu a konec diktátu ze strany evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu.

Protesty, kterých se účastnily desítky tisíc lidí v centru španělského hlavního města, svolala skupina nazývající se „Pochody důstojnosti“ (Marchas dela Dignidad) sdružující řadu levicových organizací. Hlavním motivem odporu je nespokojenost s politikou vlády a vysokou nezaměstnaností. Protesty směřovaly také proti politice vyžadované po předluženém Španělsku „trojkou“ institucí – Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem.

Španělsko je spolu s Řeckem, Irskem, Portugalskem a Kyprem zemí, která nebyla schopná splácet své dluhy a která požádala o mezinárodní finanční pomoc. Diktát „trojky“ zahrnuje rozpočtové škrty, zvyšování daní a zvyšování věku odchodu do důchodu. Země po zavedení eura zažívaly růst cen, což v kombinaci se stálým kurzem eura znamenalo trvalou ztrátu konkurenceschopnosti vůči zbytku světa. K růstu dluhu významně přispěly evropské dotace. EU k nim totiž požadovala spolufinancování a vlády těchto zemí se zadlužovaly, aby mohly evropské dotace čerpat. Výsledkem je ve Španělsku propad ekonomiky a vysoká nezaměstnanost dosahující 26 procent, mezi mladými dokonce 55 procent.

Víkendové protesty sice svolala politická levice, ale nespokojenost lidí s politikou EU je ve Španělsku vysoká napříč naprosto celým politickým spektrem. Podle posledního průzkumu Eurobarometru“ organizovaného Evropskou unií ve všech členských státech, nevěří ve Španělsku EU 71 procent občanů. V České republice Evropské unii nedůvěřuje 61 procent obyvatel.