Rittig

Rittig Zdroj: Profimedia

Policie opět zadržela Rittiga i další čtyři obviněné v kauze jízdenek

Policie zadržela lobbistu Iva Rittiga i ostatní čtyři obviněné z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. ČTK to dnes sdělila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Žalobci navrhují pro Rittiga, jeho obchodního partnera Petera Kmetě, někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků a advokáty z kanceláře MSB Legal Davida Michala a Marka Stubleyho vazbu, rozhodovat o ní bude Obvodní soud pro Prahu 5.

"Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 5 návrh na vzetí do vazby pěti osob," uvedla Bradáčová. Reagovala tak na to, že pražský městský soud vyhověl ve čtvrtek v neveřejném zasedání stížnosti obviněných proti zákazu vycestování a rozhodl se jim vrátit cestovní pasy.

Podle žalobkyně existuje obava, že obvinění uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. V případě prokázání viny jim hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Právě Obvodní soud pro Prahu 5 v únoru Rittigovi a ostatním zakázal vycestovat a odňal jim cestovní doklady. Stalo se tak na návrh žalobce, který měl tehdy za to, že vazbu lze v tomto případě nahradit alternativním opatřením. Obvinění si proti zákazu vycestovat podali stížnost k pražskému městskému soudu.

Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci ČTK řekla, že soud zrušil usnesení o zákazu vycestování do zahraničí u všech pěti obviněných. "Zejména tak rozhodl z toho důvodu, že usnesení obvodního soudu je zcela nepřezkoumatelné a navíc nedůvodné. Nesplňuje zákonné předpoklady k uložení takto zásadního omezení," uvedla.

Obvodní soud podle ní nezkoumal splnění podmínek pro odebrání dokladů individuálně u jednotlivých obviněných. "Nebyla zjištěna jediná skutečnost, která by mohla vyvolat obavu, že konkrétní obviněný chce mařit trestní stíhání tím, že chce vycestovat do zahraničí," doplnila mluvčí.

Podle Bradáčové existuje vedle vazby i nadále varianta alternativního opatření. Obvodní soud pro Prahu 5 tak bude zřejmě znovu rozhodovat i o návrhu žalobce na odebrání cestovních dokladů. Vedle zákazu vycestovat do zahraničí připadá podle trestního řádu v úvahu nahrazení vazby například peněžitou zárukou, slibem obviněného nebo dohledem probačního úředníka.

Pražský dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Tu zastupoval Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 milionů korun. V jeho rámci bude dodávat jízdenky až do roku 2017.