Kyjev

Kyjev Zdroj: ČTK

Ukrajinský diplomat: Moskva chystá širší vpád do Ukrajiny

Jurij Klymenko je stálým ukrajinským zástupcem v ženevském sídle OSN. Podle jeho názoru Putinovi Krym naprosto nestačí, jeho intervence prý mohou pokračovat. Diplomat tvrdím že zná indicie naznačující, že Rusko bude chtít obsadit jižní a východní regiony Ukrajiny.

Klymenko dnes podle agentury Reuters promluvil na schůzi věnované dodržování lidských práv na Ukrajině. „Vidíme silné náznaky, že Rusko se připravuje k rozsáhlé vojenské intervenci proti východním a jižním oblastem Ukrajiny,“ řekl ukrajinský diplomat. Jeho podezření podle Reuters podpořila řada dalších diplomatů. Ruský delegát pak přečetl předem připravené prohlášení, v němž ukrajinská obvinění odmítl. Rusko v minulých týdnech přesunulo do oblastí při hranicích s Ukrajinou vojenské posily. U hranic dlouhých kolem 2000 kilometrů Moskva pořádá několik vojenských cvičení, která mají prověřit bojeschopnost ruských jednotek "v neznámém cizím terénu". Prezident Vladimir Putin v úterý na tiskové konferenci výslovně popřel, že by jeho země měla vůči Ukrajině agresivní úmysly. Moskva podle něj nestojí o další dělení Ukrajiny a napadnout svého západního souseda nehodlá.

Situaci na jihu a východě Ukrajiny, kde žije silná ruskojazyčná menšina, má kontrolovat několik pozorovatelských týmů, které do neklidného regionu hodlá vyslat Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). O harmonogramu kontrolních misí mělo být rozhodnuto v pátek. Rusko ale podle diplomatů působících ve vídeňském sídle OBSE vyslání pozorovatelské mise pod různými záminkami blokuje.