Krym

Krym Zdroj: ČTK

Ukrajinská armáda: Střílí na nás Rusové, žádné příměří není

V krymském Simferopolu se údajně opět rozhořely boje, začala je ruská strana. Tamní armáda Ukrajinců hlásí v těchto chvílích útoky „ruských jednotek“.

Postřelen byl jeden ukrajinský voják a ukrajinská posádka se odmítá vzdát, napsala agentura Interfax-Ukrajina. Patrně by mohlo jít o porušení příměří, na kterém se pro Krym v neděli dohodli ministři obrany Ukrajiny a Ruska. Podle ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka konflikt na Krymu přerostl z politické na vojenskou úroveň. „Dnes ruští vojáci spustili palbu na příslušníky ukrajinské armády. To je válečný zločin,“ řekl Jaceňuk. V souvislosti s vyhrocenou situací na separatistickém poloostrově vyzval ministra obrany Ihora Teňucha, aby zorganizoval krizovou schůzku se svými partnery z Ruska, Británie a Spojených států.

Prozatím ale podle agentury Reuters není možné potvrdit, zda za útokem stojí ruští vojáci nebo proruští ozbrojenci. Ukrajinská vojenská zařízení na Krymu jsou pod kontrolou ruských sil, které Krym počátkem března ovládly. „Jeden ukrajinský voják byl zraněn do krku a klíční kosti. Nyní jsme se zabarikádovali v druhém podlaží. Velitelství bylo dobyto a velitel zajat. Chtějí, abychom složili zbraně, my se ale nevzdáme,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina ukrajinského vojenského zástupce.

Jistý nejmenovaný ukrajinský voják, jehož výpověď odvysílala ukrajinská celostátní televize Pátý kanál, řekl, že na základně je asi dvacet vojáků a dalších až 15 lidí včetně žen.