Klausovi

Klausovi Zdroj: ČTK

Jarní speciál Reflexu: Manželství mocných

Nový historický speciál Reflexu, který je právě v prodeji, se zaměřil na téma Manželství mocných. Zajímalo nás, jak to bylo u ostře sledovaných partnerství od nejstarších dob až po současnost. A jak se vztahy významných státníků promítaly do výkonu politiky a naopak.

Ve speciálu si můžete přečíst strhující příběhy Libuše a Přemysla, Karla IV. A jeho žen, císařovny Alžběty a Františka Josefa I., Žofie Chotkové a Františka Ferdinanda, Charlotty Masarykové a Tomáše G. Masaryka, Olgy Havlové a Václava Havla, Dagmar Havlové a opět Václava Havla a nakonec jsme se podívali na Livii Klausovou a Václava Klause.

A co Reflex při studiu manželství mocných zjistil? I když za tisíc let padla nejedna společenská konvence, nejsou dnešní manželství nějak výrazně šťastnější než v minulosti. Jen souboj a spolupráce ženského a mužského elementu získaly jiné formy. Podstata zůstala stejná.

Ukázka z textu „Livia a Václav Klausovi: Život vedle sebe“ (napsala Adéla Knapová):

Bývalý prezident a současná velvyslankyně na Slovensku jsou oba stejně ambiciózní intelektuálové přesvědčení o své výjimečnosti. Jejich manželství však právě díky tomu stále trvá, neustálému boji o moc a nevěrám navzdory.

Livia (71) a Václav (72) Klausovi jsou dvě jedničky. Jednička musí stát samostatně. Protože jedna plus jedna jsou dvě a dvojkou odmítají oba být. Jedna minus jedna se pak rovná nule, nula je nic, prohra, rozvod, přiznání životní chyby, což také ani jeden z nich nepřipustí.

Momentálně je na koni paní Livia; po letech ve stínu manžela coby první dáma se odstěhovala na Slovensko a se zadostiučiněním převzala úřad české velvyslankyně, přestože veřejné mínění s touto její trafikou nesouhlasilo.

Ambice zastávat konečně nějaký významný post mimo manželovu sféru vlivu měla Livia Klausová už dlouho. Při poslední prezidentské volbě ucítila šanci; podle zákulisních informací se ještě během kampaně se Zemanem dohodla na výměnném obchodu: její podpora za post velvyslankyně na Slovensku. Tak paní Livia, jež se do té doby veřejně k politickým otázkám nevyjadřovala, během kampaně nečekaně a nepřímo zaútočila na manželku Zemanova prezidentského protikandidáta Schwarzenberga prohlášením, že první dáma České republiky by měla umět česky (což Tereza kněžna ze Schwarzenbergu neumí).

Na začátku ledna coby velvyslankyně v rozhovoru ve slovenském listu SME Livia Klausová handl se Zemanem odmítla. „Když ale nabídka přišla, bylo to pro mě ctí,“ řekla.

Karty se díky tomu nicméně u Klausů doma obrátily: Livia Klausová si dnes užívá oficiálních poct a pozvání a Václav Klaus jen emeritně komentuje současnou politiku a dění, už čistě jako soukromá osoba.

Jednu velkou výhodu však tato situace momentálně druhého v pozadí pro Václava Klause, proslulého milovníka kravat, má – protože se manželka odstěhovala za úřadem do Bratislavy, nemusí konečně obtížně udržovat zdání funkčního manželství, což jej léta značně vysilovalo, a může si být, s jakou letuškou se mu zamane.

Speciál Manželství slavnýchSpeciál Manželství slavných|ArchívCelý text o manželství Livie Klausové a Václava Klause, stejně jako zajímavé příběhy jiných párů, si můžete přečíst v jarním speciálu Reflexu, který se jmenuje Manželství mocných. Je právě v prodeji.