Páter Tomáš Halík  To, co způsobil na Filipově pohřbu  kněz, je nepřijatelný skandál

Páter Tomáš Halík To, co způsobil na Filipově pohřbu kněz, je nepřijatelný skandál Zdroj: Profimedia.cz

Halík chce Templetonovy peníze dát na dialog církví s ateisty

Filozof a katolický kněz Tomáš Halík, nositel Templetonovy ceny, vystoupil 16. března na tiskové konferenci v Praze. Halík chce peníze spojené s cenou, jejímž laureátem je jako první z Čechů, věnovat na iniciativy spojené s dialogem mezi církvemi a mezi věřícími a ateisty.

S oceněním za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života je spojena odměna 1,1 milionu liber (asi 36 milionů korun). Tu má oceněný použít nikoli k osobnímu obohacení, ale k dalšímu rozvoji činností ve svém oboru.

Profesor Karlovy univerzity Halík uvedl, že již měl konkrétní projekt, jak peníze použít. Bude jej ale muset přehodnotit vzhledem k tomu, že by využití prostředků mělo mít "více mezinárodní charakter". Zopakoval, že by část peněz chtěl věnovat také některé charitativní organizaci k rozdělení potřebným. "Můj životní styl zůstane stejný," ujistil Halík a s úsměvem odmítl novinové titulky, že si oněch 36 milionů korun vymodlil. Templetonova cena, kterou Halík převezme 14. května v Londýně, bývá označována jako Nobelova cena v oblasti duchovních nauk. Nadace Johna Templetona, zesnulého investora a filantropa, vyzdvihla, že pětašedesátiletý Halík se po sovětské invazi a okupaci Československa v letech 1968 až 1998 zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody. Halík je autorem dvou stovek článků a knih. Jeho díla byla přeložena do 18 jazyků.

První laureátkou ceny se v roce 1973 stala misionářka, humanitární pracovnice a katolická řeholnice Matka Tereza. K dalším jejím držitelům patří ruský spisovatel Alexandr Solženicyn, tibetský duchovní vůdce dalajlamaa jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu.