Andrej Kiska je zřejmě jediný, kdo může porazit Fica

Andrej Kiska je zřejmě jediný, kdo může porazit Fica Zdroj: Isifa.com

Kiska by mohl být kandidátem veřejného hněvu, píše BBC

Jakkoli jsou situace v obou zemích, Česku i Slovensku, odlišné, jeden moment máme společný. Stejně tak jako u nás se dostal do politiky vlivný boháč Andrej Babiš, na Slovensku včera podle očekávání z předvolebních průzkumů dostal druhý nejvyšší počet hlasů také podnikatel Andrej Kiska.

Andrej Kiska se však od Babiše samozřejmě v mnohém liší, sféra Kiskova vlivu je nesrovnatelně nižší. Ten se realizuje spíše v dobročinnosti, na rozdíl od svého jmenovce Babiše, Slováka, který našel zálibu ve skupování médií. Kisko také stojí ve slovenské politice pouze sám za sebe, nikoliv v rámci hnutí, skrze něž Babiše čeští voliči do Parlamentu a později i do vlády poslali. I přes to jej však BBC označila za muže, který by mohl imponovat části Slováků, kteří s Ficem nesouhlasí a volají po změně. Stejně jako velká část podnikatelů, kteří se chtějí dostat do politiky, i Kisko nyní hraje na lehce populistickou strunu – hovoří o boji s korupcí a silnějším parlamentu.

Nyní mají oba kandidáti dva týdny na to, aby veřejné mínění „přetáhli“ na svou stranu. Andrej Kisko nyní oznámil, že se chystá podat žalobu na svého protivníka, a to za výroky, kterými jej Fico častoval v debatách před včerejšími volbami. Ty se týkaly lichvy, které se podle Fica Kisko dopouští. Je tedy možné, že kampaň, která bude v dalších dvou týdnech následovat, se v obou pomyslných táborech přiostří. „Každý kandidát bojuje svými zbraněmi. V tomto okamžiku může kdokoli dělat cokoli,“ řekl v jednom z televizních rozhovorů Fico.