Slovensko volby

Slovensko volby Zdroj: Profimedia

Slováci vybírali nového prezidenta, brzy budou znát výsledky

Na Slovensku dnes ve 22:00 skončilo první kolo přímé volby hlavy státu. Výjimkou je vesnice Veľká Lomnica pod Vysokými Tatrami, kde hlasování kvůli odpolednímu výpadku elektřiny potrvá o hodinu déle.

Předpokládá se, že žádný ze 14 kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů všech voličů potřebnou ke zvolení prezidentem. To by znamenalo, že jméno nástupce současného prezidenta Ivana Gašparoviče bude známo až za dva týdny. Do druhého kola postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z dnešního hlasování.

Průběžné výsledky voleb zveřejní na svém webu slovenský statistický úřad. Odevzdané hlasy by měly být sečteny ještě v noci na neděli.

Největším favoritem v pořadí čtvrté přímé volby slovenského prezidenta je premiér a předseda sociálních demokratů Robert Fico. Podle dřívějších průzkumů veřejného mínění by měl nejpopulárnější slovenský politik postoupit do druhého kola voleb hlavy státu spolu s milionářem Andrejem Kiskou.

Současný prezident Gašparovič je v úřadu druhé pětileté funkční období, které mu skončí v polovině června. Gašparovič se o hlasy voličů tentokrát už neucházel, třetí mandát v řadě mu ústava nedovoluje.