Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Američané se zdráhají dodat Ukrajincům zbraně. Rusové cvičí i v Arktidě

Spojené státy dosud posuzují žádost ukrajinského vedení o vojenskou podporu a dodávky zbraní. Rusové cvičí i v Arktidě a při srážkách mezi znepřátelenými tábory demonstrantů zemřel včera v ukrajinském Doněcku jeden člověk.

„Posuzujeme žádosti, které byly předloženy,“ řekl anonymně představitel Pentagonu. Ukrajinci by si přáli od Američanů získat kromě zbraní a munice také zpravodajské informace. O pomoc požádali právě během návštěvy úřadujícího ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka ve Spojených státech, kde získal politickou podporu od Bílého domu ve střetu s Ruskem. List The Wall Street Journal ve čtvrtek s odvoláním na nejmenované vysoce postavené představitele napsal, že Washington - přinejmenším prozatím - odmítl ukrajinskou žádost o zbraně a munici z obavy, aby situaci ještě více nezhoršil.

Kyjev prý zaslal do USA podrobný seznam, obsahující kromě zbraní a munice i položky, jako jsou potravinové dávky, spojovací vybavení, letecké palivo či přístroje pro noční vidění. Pentagon ale souhlasil jen s dodávkou potravin, která by měla začít v příštích dnech.

„V tuto chvíli neuvažujeme o poskytnutí vojenské pomoci. Ve skutečnosti jsme jim (Ukrajincům) jasně řekli, že by měli věnovat hlavní pozornost získání hospodářské pomoci,“ uvedl jeden ze zdrojů deníku. Vysvětlil, že dodávky zbraní by zhoršily vztahy s Moskvou a také by posílily ruské podezření, že převrat v Kyjevu zorganizoval Washington. V budoucnu však vojenská pomoc USA není vyloučena. „Neříkáme ne jednou provždy, ale ne v tuto chvíli,“ poznamenal jeden z představitelů.

Rusové dělají manévry i v Arktidě

Prapor 350 ruských výsadkářů ve čtvrtek uskutečnil úspěšný výsadek z letounů IL-76 a přistál na ostrově Kotělnyj v Severním ledovém oceánu. O patnáct minut později následoval shoz zásob a vojenské techniky za pomoci speciálních řiditelných padáků. Šlo o první hromadný výsadek parašutistů a bojové techniky v Arktidě v ruských dějinách.

Parašutisté podle plánu cvičení neustále čelili palbě protivníka, přesto však během 40 minut dokázali ovládnout letiště i zlikvidovat mobilní skupiny nepřítele. Během necelé hodiny byli s to na dobytém letišti přijímat letouny s posilami a těžkou technikou, uvedl mluvčí výsadkových sil, podplukovník Jevgenij Meškov podle agentury Interfax.

Ruští představitelé dali už několikrát najevo, že jsou odhodláni i silou prosadit ruské zájmy v Arktidě, zejména ruské nároky na přírodní zdroje. Prezident Vladimir Putin koncem loňského roku ohlásil, že Rusko v roce 2014 vytvoří nové vojenské útvary a rozmístí je přednostně na severu země a v Arktidě. Moskva tu hodlá obnovit vojenské základny zanedbané po rozpadu SSSR počátkem 90. let.

První mrtvý demonstrant mimo Kyjev

Při srážkách mezi znepřátelenými tábory demonstrantů zemřel včera v ukrajinském Doněcku jeden člověk a několik dalších utrpělo zranění. V centru města se střetlo několik stovek lidí oslavujících ruského prezidenta Vladimira Putina s přibližně stejně velkým davem odsuzujícím snahu Ruska zmocnit se Krymského poloostrova. Průmyslový Doněck s převážně ruskojazyčným obyvatelstvem leží na východě Ukrajiny.