V kostele Nejsvětějšího Salvátora mívá na mších plno. Není těžké nabýt přesvědčení, že sem dost lidí přichází nikoliv na bohoslužbu, ale na Halíka.

V kostele Nejsvětějšího Salvátora mívá na mších plno. Není těžké nabýt přesvědčení, že sem dost lidí přichází nikoliv na bohoslužbu, ale na Halíka. Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Tomáš Halík dostal letošní Templetonovu cenu - Nobelovu cenu za náboženství

Český duchovní a filozof Tomáš Halík získal prestižní Templetonovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za náboženství. Oznámilo to Rádio Vatikán.

Templetonova cena se každý rok uděluje v Londýně a předává ji princ Filip.

Dostávají ji osobnosti za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života, doslova podle vyjádření nadace za „pokrok ve výzkumu a objevy týkající se duchovních skutečností“. S oceněním je podle webu příslušné britské nadace spojena odměna 1,1 milionu liber, což je asi 36 milionů korun. Tato částka nemá sloužit osobnímu blahu oceněného, ale přispět k dalšímu rozvoji v oboru.

Cena je pojmenována po svém zakladateli, americkém obchodníkovi a filantropovi siru Johnu Templetonovi. Prvním držitelem byla Matka Tereza a oceněné byly osobnosti jako arcibiskup Desmond Tuitu, dalajláma, Alexandr Solženicyn a Carl Friedrich von Weizsäcker.

Halík je nejen teolog, ale také vystudovaný sociolog s přesahem do filozofie. Za komunistického režimu působil také jako terapeut pro drogově závislé. Byl tajně vysvěcen na kněze a po roce 1989 začal řídit studentskou farnost v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Významná je jeho snaha představit náboženství srozumitelným způsobem, především v mediích a v mnoha knihách.