Jeskyně Altamira

Jeskyně Altamira Zdroj: Profimedia

Španělskou jeskyni Altamira otvírají pro vítěze loterie

Jeden z největších kulturních pokladů lidstva, jeskyni Altamiru od března do srpna opět omezeně zpřístupní veřejnosti. Každý týden proběhne mezi návštěvníky tamního muzea loterie a pět výherců bude moci navštívit originální jeskyni, která byla z důvodů ochrany této památky dvanáct let nepřístupná.

Oněch pět šťastlivců si na půl hodiny trvající prohlídku bude muset navléknout speciální oblečení a obuv. Vědci přitom budou zkoumat vliv jejich dechu na jeskynní malby staré 14 až 18 tisíc let. Pokud památkáři dospějí k názoru, že omezený počet návštěvníků pravěká díla neohrožuje, doporučí úřadům omezené znovuzpřístupnění jeskyně.

Světoznámá jeskyně se nachází v severním Španělsku pouhé dva kilometry od středověkého městečka Santillana del Mar, asi dvacet kilometrů západně od hlavního města Kantábrie Santanderu.

Jeskyni a její tisíce let staré malby nově objevili lidé v roce 1879. Zprvu mnozí ani nevěřili, že je možné, aby tak dokonalé obrazy vyrobili lovci z doby kamenné a malby považovali za padělek. Časem však vědci uznali pravost obrazů a z Altamiry se stala turistická atrakce prvního řádu. Návštěvníků nakonec přicházelo tolik, až změnili klima jeskyně. Vlhkost, kterou vydechovali, začala malby vážně poškozovat. V osmdesátých letech minulého století proto začali správci počet turistů drasticky omezovat. Nakonec bylo nutné se objednávat až tři roky dopředu.

Proto se v polovině devadesátých let úřady rozhodly vybudovat asi 300 metrů vedle Altamiry její věrnou kopii v měřítku jedna ku jedné. Liší se jen v jediném: strop je zde o něco výše než v původní jeskyni, takže se zde mohou návštěvníci pohodlně postavit. Tato „Novojeskyně“ (Neocueva) je dnes součástí (a hlavní atrakcí) Muzea Altamiry.