Kyjev

Kyjev Zdroj: ČTK

Moskva varovala USA před "nezákonnou" finanční pomocí Kyjevu

Spojené státy hodlají v rozporu s vlastními zákony poskytovat finanční prostředky nelegitimnímu ukrajinskému režimu, uvedlo v úterý ruské ministerstvo zahraničí. V ostře formulovaném prohlášení upozornilo Washington, že "by se měl zamyslet nad následky bezohledné podpory ukrajinských radikálních elementů nacistického zabarvení a jejich financování".

 Prohlášení odkazuje na slova svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který v úterý v ruském Rostově hovořil o plánech USA uvolnit pro nové ukrajinské vedení pomoc ve výši jedné miliardy dolarů. Podle ruské diplomacie je tato subvence v rozporu s americkými zákony, "konkrétně s částkou 22, oddílem 8422 sbírky zákonů USA" o nepřípustnosti finanční pomoci zemím ohroženým násilnou změnou vlády.

Janukovyč při setkání s novináři, kteří neměli možnost klást otázky, prohlásil, že se kvůli americké finanční pomoci určené Kyjevu hodlá obrátit na Kongres USA a americký nejvyšší soud, aby posoudily, zda vláda Baracka Obamy postupuje v souladu s americkými zákony. "Americká vláda bude zřejmě dál zavírat oči před násilnostmi ultranacionalistických sil v Kyjevě, které rozpoutaly po celé zemi hon na jinak smýšlející osoby, zesilují nátlak na ruskojazyčné obyvatelstvo a vyhrožují obyvatelům Krymu likvidací," píše se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.