Malajsie letadlo

Malajsie letadlo Zdroj: ČTK

Ztracený Boeing 777: Jak objevit trosky letadla?

Příčiny pátečního zmizení letadla malajsijských aerolinií s 239 lidmi zůstávají záhadou. Jak může tak obrovský stroj najednou zmizet a co se stalo s jeho pasažéry. Jak je možné, že pátrací týmy nenalezly ani po několika dnech nějaké trosky? A kde jsou lidé, kteří v letadle byli?

Co vlastně o záhadném konci letounu Boeing 777 víme? Letadlo odstartovalo v pátek v 17:41 SEČ z Kuala Lumpur a mířilo do Pekingu. Kontakt s ním byl naposledy v 18:30 SEČ, těsně před tím, než letadlo mělo přejít z malajsijského do vietnamského vzdušného prostoru. Malaysia Airlines ztratily spojení ve chvíli, kdy byl stroj ve výšce bezmála 11 000 metrů a letěl stálou rychlostí. Podle některých informací se letadlo, těsně před tím než zmizelo z radarů, otočilo o více než 180 stupňů.

Šéf malajsijské agentury pro civilní letectví Azharuddin Abdul Rahman považuje zmizení stroje za „bezprecedentní záhadu“. Podle něj se dosud nepotvrdilo, že by se na moři objevily trosky letadla.

Situace trochu připomíná pád francouzského letounu Airbus. Ten podobně náhle při letu při letu z Brazílie do Francie v červnu 2009 zmizel z obrazovek radarů. Ukázalo se, že se zřítil do Atlantického oceánu. Záchranným týmům pak trvalo šest dní, než našly první těla pasažérů. Pátrací a záchranné práce pak trvaly skoro dva roky. Některé trosky stroje a části těl byly vyzvednuty až na jaře 2011 z hloubky 3900 metrů. Ovšem počítače na palubě Airbusu tehdy několikrát odeslaly nouzový signál. To ztrátu malajského Boeingu 777 nedoprovázelo žádné volání o pomoc.

To by nejspíše nasvědčovalo variantě, že se letoun „roztříštil“ už ve vzduchu. Takovou havárii může zavinit pouze silný výbuch na palubě nebo sestřelení letadla. Pokud k tomu skutečně došlo a trosky letadla jsou skryté někde na dně moře, je pravděpodobné, že se v nejbližších dnech začnou na hladině objevovat těla obětí. Čím je totiž voda teplejší, tím dříve se v těle vytvoří hnilobný plyn, který počne trup převracet na záda a nadlehčovat. V teplé vodě tropického moře se tělo může vynořit již za několik málo dní. Problém je, že Jihočínské moře je plné žraloků a dalších vodních dravců, jak o tom hovoří svědectví námořníků, kteří měli tu smůlu, že zde ztroskotali a to štěstí, že havárii přežili. Pokud zde letadlo ztroskotalo, většinu mrtvých těl se tak zřejmě nepodaří objevit.