Mladá Číňanka Čao Jen (18) byla v letadle se svým chlapcem Hadrienem Wattrelosem

Mladá Číňanka Čao Jen (18) byla v letadle se svým chlapcem Hadrienem Wattrelosem Zdroj: Facebook

Australané Robert Lawton a jeho žena Catherine, kteří byli na cestě po světě
Na fotce je celý čínský tým významných kaligrafů, členů jejich rodin a pomocníků, který odletěl společně z Kuala Lumpur po zahájení výstavy
Mladá Číňanka Čao Jen (18) byla v letadle se svým chlapcem Hadrienem Wattrelosem
3
Fotogalerie

Skupina významných kaligrafů či zamilované páry, i to jsou osudy 239 obětí ze zmizelého letadla

Dělilo je čtyřiasedmdesát let. Dvouletého klučíka jménem Wang Mo-cheng a známého čínského kaligrafa Liou Žu-šenga, kterému bylo 76 let. Oba potkal stejný osud - byli na palubě malajsijského letadla, které v pátek zmizelo neznámo kde. Dva lidé z celkem 239 obětí. 239 příběhů, které přerušila mysteriózní smrt.

Až 153 obětí jsou Číňané, kteří letěli do své vlasti, stroj mířil z Kuala Lumpur do čínské metropole Pekingu. V letadle ale cestoval také australský manželský pár, který byl na toulkách světem. I skupina 24 čínských umělců, kteří se vraceli ze slavnostního zahájení výstavy kaligrafie. Či mladý Indonésan, který byl podle svých rodičů na cestě za novou kariérou. Ale i dva lidé s kradeným italským a rakouským pasem. Na palubě byli i Američané, Indové, Francouzi a Ukrajinci. Někteří cestovali sami, jiní ve skupinách. Byli zde mladé milenecké dvojice a staří manželé s hlubokými vráskami.

“Můžu se jen modlit, nic jiného mi nezbývá,” říkal Daniel Liau, organizátor kaligrafické a malířské výstavy v Kuala Lumpuru, na které prezentovalo svá díla i několik velmi významných čínských umělců. Například kaligrafové Meng Kao-šeng, Wang Lin-š' and Liou Žu-šeng. Ten první byl ve svém oboru světová kapacita a Číňané oplakávají jeho ztrátu. S umělci zahynulo i šest členů jejich rodin.

Dalšími pasažéry byl zamilovaný pár - Hadrien Wattrelos (17), a Čao Jen (18), pocházející z Pekingu. Studovali spolu na francouzském lyceu v čínské metropoli. Cestovali společně s Hadrienovou matkou a jeho mladší sestrou. V prosinci si Čao změnila svůj profilový obrázek na facebooku, její fotku nahradil obrázek s Hadrienem. Ten to komentoval francouzskými slovy „Je t’aime“ (Miluji tě). Poté Čao dala komentáři lajk.

Pro zkušené australské cestovatele Roberta Lawtona (58) a jeho ženu Catherine (54) bylo létání naprostou rutinou. “Zmínili se, že jedou na další dlouhý výlet po světě, a že se vážně těší, “ řekla Caroline Daintith, jejich sousedka. Popsala manžele jako milující prarodiče.

Čtyřiadvacetiletý Firman Čandra Siregar z indonéského Medanu se pak vydal nešťastným letadlem za svoji novou kariérou. V Pekingu získal tříletý kontrakt s olejářskou firmou Schlumberger. Za svým snem už nedoletěl…