Šilink

Šilink Zdroj: Profimedia

Starý šilink potvrzuje konspirační teorii o objevení Britské Kolumbie

Stříbrný šilink z 16. století, objevený v prosinci na západním pobřeží Kanady, rozděluje historiky. Dává totiž možná za pravdu „trochu konspirativní“ teorii, že Británie po 200 let tajila objev území severně od Kalifornie.

Jistý Bruce Campbell teď tráví svůj důchod tím, že s detektorem kovů zkoumá krajinu. Při svém pátrání na březích řeky, která teče na sto metrů od jeho domu ve Viktorii na ostrově Vancouver, našel Campbell minci, která byla vyražena mezi roky 1551 a 1553 v Londýně. Přitom podle oficiálních údajů se v této době Evropané – konkrétně španělští námořníci – dostali na pobřeží Tichého oceánu nejdále na úroveň dnešní Kalifornie.

Nález šilinku dodal důvěryhodnosti teorii Samuel Bawlfa, který tvrdí, že území, které se později stalo kanadskou provincií Britská Kolumbie, objevil již v 16. století anglický mořeplavec Francis Drake. O jím objevené zemi se ale svět na příkaz královny Alžběty nedozvěděl. Proto je obvyklé datovat objev této části Nového světa rokem 1774.

Podle Bawlfa, který v roce 2003 vydal knihu Tajná cesta sira Francise Drakea, však objev stříbrné mince Drakeův objev potvrzuje. Upozorňuje, že jde už o třetí takový nález, první šilink nalezli na ostrově Vancouver v roce 1930, a druhý v roce 1970.

Bawlf hovoří o přítomnosti legendárního piráta Drakea v roce 1579, kdy plul podél Kalifornie a zřejmě dorazil až do okolí Vancouveru při neúspěšném hledání cesty mezi Atlantikem a Tichým oceánem. „Tyto mince rozdával domorodcům, s nimiž se setkal, aby mohl těm, kdo přijdou později, dokázat, že toto území je britské,“ soudí historik. Po návratu do Londýna však prý královna zavázala Drakea a jeho lidi k mlčení, aby nedala Španělům podnět k pronikání více na sever.

Přímý důkaz o tom, že by Drake skutečně doplul do oblasti dnešního Vancouveru však neexistuje a podle ostatních odborníků je celá záležitost tamní britské přítomnosti v 16. století stále otevřená.

Až poněkud příliš realistický závěr ze svého objevu učinil i nálezce mince: „Není žádná naděje, že bych našel něco staršího, než je tento šilink,“ řekl pro agenturu AFP Bruce Campbell.