Miroslav Toman: čistič zemědělský

Miroslav Toman: čistič zemědělský Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Vláda odborníků měla taky svoji Nagyovou. Exministr Toman dal čtvrt milionovou odměnu šéfce své kanceláře

Exministr zemědělství Miroslav Toman udělil před koncem svého působení odměnu čtvrt milionu korun. Podle pátrání serveru lidovky.cz peníze dostala šéfka jeho kanceláře Zdenka Ehlová.

Za leden udělil ministr Toman jen jednu odměnu, ta ale obnášela čtvrt milionu. Exministr Toman i samotné Ministerstvo zemědělství dosud jméno dotyčného úředníka tajili. „Odměna ve výši 250 tisíc korun (schválena dne 22. 1. 2014) byla poskytnuta jedné osobě zařazené ve funkci ředitele odboru po dobu sedmi měsíců, s platem 76 tisíc korun měsíčně,“ uvádí Lenka Jirsa Pavlátková, vrchní ředitelka Kabinetu ministra.

Server lidovky.cz na základě své rekonstrukce vylučovací metodou soudí, že Toman dal 250 tisíc tehdejší šéfce Kanceláře ministra Zdence Ehlové. V úvahu připadalo jako příjemci odměny pět osob. Šéf personálního odboru René Keller ale skončil ve funkci s příchodem ministra Tomana. Jiří Pondělíček, který řídí Odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství na ministerstvu dále pracuje, přičemž podle Tomana odměnu dostal člověk, který tam už skončil. I Stanislava Novotná je dále na ministerstvu. Zbyla tedy jen mluvčí Včeřová, která z ministerstva odešla zpět na Potravinářskou komoru a Zdenka Ehlová, která mu vedla Kancelář ministra a taky se s ním vrátila na komoru. Ehlová na telefonáty a sms zprávy dva dny nereaguje. Toman odměnu vysvětluje tak, že by peníze dotyčná osoba stejně dostala jako odstupné potom, co by ji ministerstvo propustilo po příchodu nového ministra. Jenže třeba by se pro ni v rezortu našlo místo jiné.

Lednový bonus pro Ehlovou připomíná štědré odměny pro šéfku kanceláře Petra Nečase Janu Nagyovou. S odůvodněním, že jeho lidé „dřou jako koně“ se Nagyové základní plat 33 tisíc korun zvýšil v březnu 2010 na 273 tisíc.