Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Zápis z Babišovy schůzky s StB nalezen v Česku

V českém archivu se dochoval další písemný záznam o tom, že nynější místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO) působil v 80. letech jako agent komunistické Státní bezpečností (StB), píše týdeník Euro ve svém pondělním vydání. Formulář z prosince 1984 zachycuje výpověď agenta s krycím jménem Bureš o podplácení v podniku zahraničního obchodu Petrimex, kde Babiš pracoval.

Takzvaný agenturní záznam je možné podle Eura významem zařadit hned za zprávu o navázání spolupráce, která se nachází v torzu údajného Babišova svazku u StB. Dalších několik záznamů o agentu jménem Bureš, které údajně patřilo Babišovi, totiž pochází většinou z evidenčních přehledů. Naprostá většina listin zevnitř svazků byla zničena při skartacích koncem roku 1989.

Babiš připouští, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu přišel s příslušníky StB do kontaktu. Odmítá ovšem, že byl agentem tajné policie. Kvůli zveřejněným archivním svazkům, které údajně dokládají jeho spolupráci s StB, podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN).

Koalici to prý neohrozí

Agenturní záznam, na který upozornilo Euro, pochází z Archivu bezpečnostních složek ČR. Slovensky psaný zápis je podle týdeníku součástí mnohasetstránkového spisu, který vedla pražská centrála kontrarozvědky StB na někdejší podnik zahraničního obchodu Chemapol. Z dokumentů v tomto svazku vyplývá, že se Babiš zapojil jako informátor StB do akce proti manažerovi vídeňské firmy Chemanol, která zprostředkovávala veškerý obchod Chemapolu a Petrimexu v Rakousku.

Agenturní záznam, v jehož záhlaví je uvedeno Babišovo údajné registrační číslo a krycí jméno, zpracoval 6. prosince 1984 František Hákač. Jemu agent Bureš podle dokumentu popsal, co se dozvěděl o den dříve na jednání s obchodním zástupcem Chemanolu Alfredem Hicklem. "Poznatky jsou získané seriózním pramenem," uvedl Hákač v záznamu.

Babiš se snaží ve sporu s ÚPN zpochybnit věrohodnost materiálů StB a argumentuje tím, že si tehdejší příslušníci naháněli pracovní výkony a evidovali tajné spolupracovníky bez jejich vědomí. Tvrzení podpořil před soudem i jeho poslední řídící důstojník Andrej Kuľha, který hovořil o rozsáhlém falšování svazků. Soud v Bratislavě má pokračovat 14. dubna. Stabilitu české vlády by otázka údajné Babišovy spolupráce s StB neměla ohrozit, uvedl před měsícem při návštěvě Bratislavy český premiér Bohuslav Sobotka.