Kyjev

Kyjev Zdroj: ČTK

Ukrajina doufá v podpis asociační dohody s EU 17. nebo 21. března

Úřadující ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja doufá, že politická část asociační dohody s Evropskou unií bude podepsána 17. nebo 21. března. Podle agentury AFP se tak šéf ukrajinské diplomacie vyjádřil v rozhovoru pro televizní stanici 1+1.

Podepsání asociační dohody by mohlo spadat pod setkání ministrů zahraničí EU naplánovaného právě na 17. března. 21. března je pak druhým dnem summitu hlav států a vlád EU. Na přípravě podpisu dohody se domluvil úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk s unijními špičkami na mimořádném summitu v Bruselu 6. března. Právě vycouvání bývalého prezidenta Viktora Janukovyče z této dohody rozpoutalo koncem listopadu bezprecedentní protesty v západní a střední části Ukrajiny, které nakonec v únoru vyústily v pád Janukovyče a jeho vlády.

Nástup prozápadních sil k moci ale vyvolal odmítavou reakci na východě Ukrajiny, kde převládá ruskojazyčné obyvatelstvo. Rusko navíc provádí v posledních dnech vojenský zábor sporného Krymského poloostrova, kde má podporu většiny obyvatel. Místní autonomní správa se vyslovila pro připojení k Rusku a pro potvrzení tohoto kroku v referendu, jehož platnost ale ani Kyjev, ani Západ neuznávají.