MINISTR – JENŽE ČEHO? Jednou z nejvýraznějších tváří hnutí ANO je novopečený jihomoravský poslanec a bývalý ministr kultury Martin Stropnický. Rád by zasedl ve vládě s ČSSD. Zvládne jistě každý resort.

MINISTR – JENŽE ČEHO? Jednou z nejvýraznějších tváří hnutí ANO je novopečený jihomoravský poslanec a bývalý ministr kultury Martin Stropnický. Rád by zasedl ve vládě s ČSSD. Zvládne jistě každý resort. Zdroj: Pavel Hofman

Zásah NATO na Krymu nepřipadá v úvahu, uvedl Stropnický

Případný zásah Severoatlantické aliance na ukrajinském Krymu, který obsadili údajně ruští vojáci, nepřipadá podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v úvahu. Stropnický navíc soudí, že neúspěchem skončí monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jež se zatím na poloostrov ani nedostala.

Stropnický se v nedělní Partii televize Prima vyslovil pro diplomatické řešení takzvané krymské krize. Nikdo si podle Stropnického nemůže myslet, by zásah NATO na Krymu mohl něco vyřešit. Ministr připomněl, že Ukrajina není členským státem, záležitost by musela projednat Rada bezpečnosti OSN, jejíž členem je i Rusko. "Žádné hurá akce nepřicházejí v úvahu," řekl Stropnický. Nemyslí si ani, že by bylo správné demonstrovat před Ruskem vojenskou sílu.

Prostor pro sankce Západu vůči Rusku není kvůli ekonomické provázanosti podle něho nějak široký, diplomatická cesta řešení krize ale není "úplně bezzubá". "Diplomatický tlak lze stupňovat," řekl bez bližších podrobností Stropnický.

Členy monitorovací mise OBSE zatím na Krym nevpustily proruské hlídky. "Rozhodně bych nedoporučoval, aby se členové mise snažili dostat na Krym za každou cenu," uvedl Stropnický, podle kterého je důležité, aby se vrátili v pořádku.