Zázraky nahé jógy – pomáhá zdraví psychickému i fyzickému

Zázraky nahé jógy – pomáhá zdraví psychickému i fyzickému Zdroj: Hegre-art.com

Chytřejší a úspěšnější díky józe: Kdy se vyplatí být v předklonu

„Tajemství úspěchu tkví v upřímnosti. Až se ji naučíte předstírat, máte kariéru zaručenou,“ hořce glosuje slavný Murphy. Já však optimisticky věřím, že to opravdové a správné na konci zvítězí. Dlouhodobě klamat je totiž velmi náročné, ne-li nemožné.

Proto v dnešní lekci radím: Zůstaňte za všech okolností sami sebou! Mluvte vždy tak, abyste se za sebe nemuseli stydět. V dnešní době moderních záznamových zařízení je pravděpodobné, že budete dřív nebo později nahráni, aniž to tušíte a aniž si to přejete. Lépe to zjištění „vydýcháte“, když váš jakýkoli projev bude v souladu s vámi.

Chcete být tedy komunikačně zdatní? Naučte se přijatelnou formou představit. Pro příležitosti jako je prezentace před skupinou lidí, která vás nezná a do které chcete patřit, přijímací pohovor, náhodné setkání. Mějte připravených pár originálních vět o sobě, o tom, co jste dokázali, o svých plánech.

Kam se při mluvení díváte? Občas do země? Říkáte tím o sobě, že jste nejistí, hledáte obrazně radu na zemi na tahácích, co vám spolužáci hodili pod lavicí. Pohledem směřujete nahoru? Máte hlavu v oblacích, vy romantický nerozvážný snílku. Pojďme spolu do hlavy dostat čerstvou krev.

Jdeme do pozice hlubokého předklonu, jež pročisťuje mysl a uklidňuje nervy. Buďte naboso. Stůjte s nohama od sebe asi deset centimetrů. Toto postavení těla může klidně následovat po pozici hory, kterou jsme procvičili v předchozí kapitole. Nyní se předkloňte, nechejte váš trup padat k zemi jen s pomocí jeho váhy. Kyčle a kostrč směřují nahoru. Ano, znamená to, že se ozvou ztuhlé svaly na zadní straně stehen. Přesto se snažte mít nohy natažené. Trup klesá, ruce vám sjíždějí níž a níž. Zavřete si oči a jen dýchejte nosem. Na konci asi pátého výdechu zpevněte centrum těla, zejména dno pánevní a břišní svaly, a s nádechem se narovnávejte. Páteř je jako klíček rostliny, který směřuje ke slunci. Jemně se rozbaluje, až se úplně vztyčí.

Když otevřete oči, máte jasno. Co nejjednodušeji nahlas řekněte, kdo jste a kam kráčíte.

Autorka Dita Fuchsova (www.vybalancovane.cz) je lektorkou komunikace a trenérkou jógy. Rozšířené praktické rady jak zlepšit své softskills najdete v jejích audioknížkách Vybalancovaně (příručka pro muže) a Ženin nejlepší přítel (rádce pro ženy).