Rusové v Praze

Rusové v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Mladí Rusové, kteří žijí v Česku, jsou velmi kritičtí ke své vlasti

Nejen Karlovy Vary, ale i Praha je plná Rusů, zejména těch mladých. Několika z nich jsme se zeptali, proč se z Ruska přestěhovali zrovna do České Republiky, jestli volí v ruských volbách a co říkají na Putinův režim ve své zemi.

Roman, kterému je 24 let, odpovídal, že sem přijel před pěti lety za evropským vzděláním. Vybral si České vysoké učení technické, které letos úspěšně dokončuje a dál tu chce žít. Na ruskou ambasádu chodí volit jen tehdy, když se volby konají na regionální úrovni. Jiným volbám nevěří.

Ivan (25) a Stanislav (23) k nám přijeli za prací před dvěma lety. Oba tu mají část rodiny, Česko si vybrali proto, že nás považují za bezpečnou zemi, ve které se dobře žije. Volit ani jeden nechodí, protože je politika nezajímá. „Vlády akorát způsobují nevraživost, to podporovat nebudu,“ vysvětluje Ivan.

Mladé dámy, které Reflex.cz také oslovil, nám jen sdělily, že si nedokáží představit Rusko bez Vladimira Putina. Elena (20) řekla proč: „Jiná osobnost jeho charakteru tam není. Jestli je to bohužel, to nevím.“

Nejzajímavější příběh nám popsal Dmitrij (29), dnes ředitel Patoma reality, jedné z nejúspěšnějších realitních kanceláří v Praze. Do České republiky přijel s rodinou už v roce 1997, protože nechtěl do armády.

„Tenkrát mi bylo 13 let, když jsme se s rodinou rozhodovali, jestli z Ruska odjet nebo ne. Věděli jsme, že jestli nebudu za pár let dál studentem, budu muset například do války s Čečenskem. Válčit totiž museli všichni, kterým už bylo 18 let a nestudovali,“ vysvětlejue Dmitrij. „Jenže já nebyl studijní typ a do války se mi fakt nechtělo, a tak jsme tady,“ pokračuje ve vyprávění. Dál nám sdělil, že k volbám on, ani zbytek rodiny, nechodí. Jeho maminka prý jednou volila opozici vůči Putinovi. „Ale reálně to výsledek samozřejmě neovlivnilo,“ komentuje. „Volby v Rusku jsou prostě jiné než tady v Čechách. Tam volíte, ale dopředu stoprocentně víte, kdo bude zvolen. To je ruská demokracie,“ dodává na konec rozhovoru Dmitrij.

Většina dotázaných Rusů mluvila znechuceně o vnitřní politice ve své zemi. Zejména o korupci, která se tam v obrovské míře rozmohla po rozpadu Sovětského svazu a je tam dodnes. Prý prezident Putin je prostě jen to, co vidí svět, ale nevidí, co se v Rusku děje uvnitř.