Julian Assange

Julian Assange Zdroj: Profimedia.cz

Hvězda úniku dat Assange se pustil do Obamy a cítí se jako ve vězení

Již poněkud blednoucí hvězda úniku dat, Julian Assange, spoluzakladatel server WikiLeaks, se znova pustil do prezidenta Obamy. Normálního člověka napadne, že je to už tak trochu kopání o mrtvoly, protože Obama jde tak jako tak od neúspěchu k neúspěchu, ale něčím se člověk připomenout musí.

Asange, který se ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně a nemůže ani vystrčit nos, aby ho nesebrala policie a nepředala Švédsku, vystoupil aspoň na dálku na festivalu o internetových technologiích v Americkém Texasu. Přes skype hovořil o novinařině, dohledu vládních agentur a o situaci na Ukrajině. Pokud jde o Obamu, toho kritizoval, že nijak nereagoval na skandál s plošným odposloucháváním, o kterém se veřejnost dozvěděla od další hvězdy odposlechů Edwarda Snowdena.

Politoval mimo jiné i sebe, jeho život se prý podobá životu ve vězení, i když to má lepší s návštěvami.

"Víme, co se děje, když vláda jedná vážně," uvedl zakladatel WikiLeaks. "Někdo přijde o práci, někdo je přinucen rezignovat, někdo je stíhán, začne vyšetřování, seškrtá se rozpočet. Nic z toho se za posledních osm měsíců od zveřejnění Snowdenových informací nestalo."

Australan se od roku 2012 skrývá před britskými úřady na ekvádorské ambasádě. Londýn ho chce vydat do Švédska, kde mu hrozí soudní stíhání pro podezření ze znásilnění. Assange ale tvrdí, že jde jen o záminku, aby mohl být vydán do Spojených států, kde ho obviní kvůli zveřejnění statisíců utajených amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší.

Na dotaz, zda se bojí, Assange odpověděl, že ano, prý stejně jako každý normální člověk. "Jen hlupák nemá strach. Odvaha znamená, že si tento svůj strach uvědomujete," řekl.

V pondělí promluví s návštěvníky festivalu podobně přes internet i Edward Snowden, který nyní žije v Rusku. Novinář Glenn Greenwald, který psal o špionážních aktivitách NSA, se v Austinu objeví osobně.

Pikantní je, že ohledně Ukrajiny se ukázalo, že zahraniční politiky pilně odposlouchává i Rusko, což ale žádné znepokojení světové pokrokové veřejnosti nevzbudilo.