Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Krize na Ukrajině sílí: V Simferopolu se poprvé střílelo, ozbrojenci napadli kyjevské aktivisty

Neznámí ozbrojenci dnes v krymském Simferopolu ostřelovali automobil kyjevských aktivistů, kteří se pokusili proniknout do sídla místní vojenské správy obsazeného ruskými vojáky. Oznámil to list Ukrajinska pravda. Střelbu v Simferopolu potvrzuje videozáznam vystavený na sociální síti YouTube. Jde pravděpodobně o první incident od začátku ruské invaze na Krym, kdy byly palbou ohroženy životy lidí.

Simferopolskou vojenskou správu dnes ráno obsadila stovka lidí se samopaly, kteří se označili za příslušníky "sil sebeobrany". Jejich velitelé rozestavěli hlídky uvnitř budovy, později do objektu dorazily další tři autobusy s vojáky.

Když se k budově vojenské správy odpoledne přiblížil automobil se stoupenci nové vlády v Kyjevě, ozbrojenci na něj zahájili palbu. Vůz z místa incidentu spěšně odjel, zraněn střelbou zřejmě nebyl nikdo.

Informace o násilnostech na Krymu nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Média jsou pod kontrolou místních separatistů, ukrajinské televizní kanály na poloostrově autonomní vláda nechala vypnout a nahradila je ruskou státní televizí. Zahraniční novináři na Krymu pracují v obtížných podmínkách, nejednou už byli vystaveni fyzickým útokům.

Ukrajinská pohraniční služba dnes oznámila, že ruská vojska dál blokují trajektovou dopravu přes Kerčský průliv, který poloostrov Krym odděluje od ruské pevniny. Pohraniční post v Kerči obsadilo sto ruských vojáků a padesát vojáků "domobrany". Místní ukrajinská pohraniční kontrola je nefunkční, v pátek údajně okupační jednotka umožnila vjezd na Krym dvěma kolonám ruských vojenských vozidel bez registračních značek.

Vojenskou techniku, vozy zdravotnické služby a armádní komunikační techniku převážejí podle ukrajinské pohraniční služby na Krym i lodě ruské černomořské flotily. V sevastopolském Kozáckém zálivu bylo ze dvou ruských lodí vyloženo 35 nákladních automobilů Ural a Kamaz a jeden obrněný transportér.

V obci Ščolkine západně od Kerče dnes agresivní dav proruských aktivistů podporovaný ruskými vojáky napadl jednotku ukrajinských pohraničníků . Zbili velitele ukrajinské jednotky a zmocnili se zbrojního skladu. Byty ukrajinských důstojníků útočníci vyrabovali a rodiny pod pohrůžkou zastřelení vyhnali na ulici.

Informaci novinářů potvrdilo velení ukrajinských pohraničníků, podle něhož je pohraniční post v obci Ščolkine plně v rukou proruských povstalců. Stanoviště leží asi 70 kilometrů západně od přístavu Kerč.

V krymském správním středisku Simferopolu podle místních médií skupina neoznačených ozbrojenců napadla tým kameramanů americké agentury AP. Novináři chtěli u jedné z restaurací připevnit kameru, která měla v online režimu přenášet dění na přilehlém náměstí. Američtí žurnalisté byli označeni za špiony a technika jim byla zabavena. Po dvouhodinovém výslechu byli propuštěni na svobodu.

V Sevastopolu byla podle agentury Unian u jednoho z vojenských objektů napadena skupina zpravodajů ruského časopisu Russkaja planěta. Reportéra Pavla Nikulina neznámí ozbrojenci surově zbili, zraněni byli další čtyři novináři. Pětice Rusů je v nemocničním ošetření.