Imigrace

Imigrace Zdroj: Profimedia.cz

Imigranti prý Britům práci neberou, ale vláda to tají

Britská vláda se snažila zatajit zprávu meziresortní komise, podle níž přistěhovalci z nečlenských zemí EU ekonomiku země zdaleka nezatěžují tolik, jak ministři za Konzervativní stranu tvrdí.

Tvrdit, že "každých 100 nových imigrantů připraví Brity o 23 pracovních míst", je zcela mylné, říká dosud nepublikovaná zpráva.

Argument, který často používala například ministryně vnitra Theresa Mayová, vychází ze statistiky, kterou v roce 2012 vypracovala vládní Komise pro otázky migrace složená z nezávislých akademiků. Nová analýza ale pracuje s daty dodanými přímo úředníky. A ta jsou podle serveru BBC "mnohem méně pesimistická". Do jaké míry příliv imigrantů s britskou nezaměstnaností skutečně souvisí, zveřejněno nebylo.

Podle investigativního novináře Chrise Cooka, který s informací přišel, ale bude tato úměra "zanedbatelná". Nová zpráva je v porovnání s tou první komplexnější. Komise pro otázky migrace totiž vycházela z údajů nasbíraných v období 1995 až 2010, zatímco nová studie bere v úvahu všechny statistiky, které byly k dispozici.

Úřad premiéra Davida Camerona tvrdí, že zprávu chtěl zveřejnit v "pravý čas", pravděpodobně v řádu dní, zatím to ale udělat nemohl, protože materiál není kompletní. Úřednicí ale namítají, že je zpráva hotová už od minulého roku. Kabinet, který hodlá zpřísnit přistěhovaleckou politiku, chtěl možná nehodící se materiál zamést pod koberec. Imigrační politika je v koaliční vládě liberálních demokratů a konzervativců předmětem sporu. Zatímco liberálové vyzdvihují přínosy přistěhovalectví, především zvyšování objemu ekonomiky, konzervativci tvrdí, že cizinci Britům berou práci.

Cameronova vláda chtěla snížit migrační saldo do roku 2015 na 10 tisíc lidí. Ze statistik publikovaných minulý týden ale podle analytiků vyplývá, že se jí to pravděpodobně nepodaří. Opoziční labouristická strana už na nařčení z netransparentnosti vlády zareagovala a vyzvala Camerona, aby zprávu neprodleně zveřejnil.