Saadí Kaddáfí

Saadí Kaddáfí Zdroj: ČTK

Niger vydal Kaddáfího syna Saadího do Libye

Nigerské úřady vydaly syna svrženého libyjského diktárora Muammara Kaddáfího do Libye. Saadí Kaddáfí již dorazil do hlavního města Tripolisu, oznámila dnes podle agentury Reuters vláda libyjského premiéra Alího Zajdána. Země požádala o Kaddáfího vydání, aby jej mohla soudit podobně jako dalšího diktátorova syna Sajfa Isláma.

Saadí Kaddáfí ihned po příjezdu do Tripolisu skončil v libyjském vězení, kde s ním bude podle prohlášení vlády zacházeno v souladu s mezinárodními vězeňskými standardy. Libye chce někdejšího byznysmana, fotbalistu a šéfa místní fotbalové federace soudit za údajné násilné vyvlastňování majetku. Narozdíl od bratra Sajfa Isláma jej nechce soudit Mezinárodní trestní soud (ICC).

Sajfa Isláma dopadli libyjští milicionáři ze Zintánu při pokusu o útěk ze země koncem roku 2011 a nyní je souzen kvůli údajnému ohrožení bezpečnosti státu a zločinům proti lidskosti. Saadímu se podařilo uprchnout za hranice, několikrát však v minulých letech kvůli nepřehledným libyjským poměrům vyhrožoval, že se vrátí, neboť si prý lidé přáli návrat poměrů Kaddáfího éry. Niger jej chtěl vydat ICC, ten o to však nepožádal, a tak Saadího po dlouhých průtazích způsobených nigerskými obavami o zajištění spravedlivého procesu v jeho rodné zemi nakonec vydal do Libye.