Vladimír Konstantinov

Vladimír Konstantinov Zdroj: ČTK

Šéf krymského parlamentu chce připojit k Rusku celou Ukrajinu

Horní komora ruského parlamentu podpoří připojení Krymu k Rusku, pokud se pro to v ohlášeném krymském referendu vyjádří většina hlasujících. Podle agentury RIA Novosti to dnes řekla předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková. Šéf krymského parlamentu v Moskvě prohlásil, že s Ruskem se musí spojit celá Ukrajina.

Parlament Krymské autonomní republiky ve čtvrtek schválil rezoluci o připojení poloostrova k Ruské federaci. Zároveň urychlil uspořádání referenda o odtržení od Ukrajiny, které se má konat 16. března. Podle krymských předáků se v něm kladně vysloví nejméně 70 procent obyvatel Krymu.

"V případě, že lidé na Krymu v referendu rozhodnou o přičlenění k Rusku, taky my jako horní komora takové rozhodnutí určitě podpoříme," prohlásila dnes Matvijenková po setkání s předsedou krymského parlamentu Vladimirem Konstantinovem.

Konstantinov po jednání s Matvijenkovou novinářům řekl, že jeho cílem není jen ruský Krym, ale připojení celé Ukrajiny k Ruské federaci. "Slibujeme, že učiníme vše proto, aby se s Ruskem znovu spojil nejen Krym, ale i celá Ukrajina," řekl šéf krymského parlamentu.

Kdysi ruský poloostrov Krym svěřil pod správu Kyjeva v roce 1954 tehdejší sovětský vládce ukrajinského původu Nikita Chruščov.

"Doufám, že se nám přece jen podaří vychovat na Ukrajině nového vůdce, jenž sjednotí naše dva velké státy, které odděleně existovat nemohou," řekl později Konstantinov při setkání s šéfem dolní ruské sněmovny Sergejem Naryškinem.

"Míč je teď na vaší straně," řekl Konstantinov předsedovi Státní dumy. "My uspořádáme referendum, v němž lid rozhodne. Pak bude řada na vás, musíme rozhodnout historický osud Krymu na věky," zdůraznil.

"Ukrajina je součástí jednoho velkého ruského světa. Poté, co vyřešíme otázku Krymu, jsme prostě povinni maximálně usilovat o to, abychom ochránili nejen Rusy na Ukrajině. Je třeba ochránit všechny obyvatele Ukrajiny před fašismem a nacismem, před tím nehorázným tlakem západních států, které nám vnucují svou ideologii a hovoří o jakýchsi velkých evropských hodnotách," řekl krymský představitel.