Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Profimedia.cz

Zeman: Ze solárního boomu mohli mít prospěch i zákonodárci

Ze solárního boomu mohli těžit také někteří zákonodárci, kteří při schvalování klíčového zákona o obnovitelných zdrojích hlasovali pro tučné dotace a později zabránili jejich výraznějšímu poklesu. Řekl to dnes prezident Miloš Zeman při návštěvě Litovle na Olomoucku.

Za nebývalý rozmach solárních elektráren podle Zemana mohou zákonodárci, kteří v roce 2005 schválili zákon o obnovitelných zdrojích. Výkupní cena elektrické energie ze solárních elektráren je podle Zemana kvůli tomu více než čtyřnásobně vyšší než cena elektřiny z klasických zdrojů. "Teď se ptejme, proč to ti zákonodárci dělali. Tady bych citoval Jana Wericha. Buď to dělali z blbosti, nebo to dělali za cizí peníze. V některých případech platí oba důvody současně," řekl Zeman, žádného zákonodárce ale nejmenoval.

Takzvaní solární baroni, kteří masivně investovali do fotovoltaických elektráren, mohli podle Zemana ovlivnit zákonodárce při schvalování pravidel pro dotování slunečních elektráren. "Solární baron přijde a řekne, 'co kdybys do toho zákona vsunul pozměňovací návrh, který zvýší dotaci výkupní ceny solární energie'," podotkl Zeman.

Měl by se dohledat podezřelý majetek

Prezident připomněl, že v roce 2009 byl schválen zákon, který měl dotace pro solární elektrárny výrazně snížit. "Jedna poslankyně, nebudu říkat její jméno ani za kterou stranu je, navrhla, aby pokles těchto dotací byl maximálně pět procent ročně, přičemž ceny solárních panelů klesly o 40 procent. To znamená, že zisk solárních baronů se ještě zvýšil," upozornil Zeman.

Odhalit finanční toky z tučně dotovaných slunečních elektráren by podle prezidenta mohl pomoci zákon o prokázání původu příjmů a majetku. "Aby se na účtech ať už poslanců nebo solárních baronů zjistilo, o kolik se nelegálně obohatili. Jak víte, nelegální obohacení je trestný čin a vedlejším trestem může být propadnutí majetku," řekl Zeman.

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. Loni šlo o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platila vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Štědrou podporu solární energie Zeman už dříve nazval "solárním tunelem".

Zeman loni na podzim podepsal vládní novelu zákona, podle které bude podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů nižší a všichni příjemci dotací navíc musí odkrýt vlastníky. Návrh zákona také ukončuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna 2014. Snížil se i příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který spotřebitelé platí v ceně elektřiny. Především podniky si stěžují na vysoké náklady na elektřinu s tím, že to poškozuje.