Zeman Simpson

Zeman Simpson Zdroj: Martin Aaron Hořínek

Prezidentská kalba Miloše Zemana, rok první

Miloš Zeman slaví první rok na Pražském hradě. Sice nevíme, jestli někdy v budoucnu bude na svůj prezidentský mandát vzpomínat s Homerem Simpsonem a jeho kumpány ve springfieldské hospodě U Vočka (autor aktuální dokumentární ilustrace, výtvarník Martin Aaron Hořínek, je přesvědčen, že ano), ale my ostatní se slzou v oku a dojetím můžeme bilancovat jeho první rok už dnes.

Důvodů radovat se spolu s naším hradním pánem je nekonečně mnoho. Žádný národ na planetě Zemi se totiž nemůže pochlubit prezidentem, jenž..

… má šéfa lékařského konzilia, který tvrdí, že prezidentem požitá denní dávka alkoholu (šest dvojek vína a tři panáky tvrdého chlastu) není žádné extrémní pití.

… si drží na oficiálním prezidentském portrétu svých šestnáct brad sepjatými dlaněmi.

… se naláme s Rusy na ruské ambasádě a za pár hodin nato při oficiální slavnosti za účasti nejvyšších představitelů země málem poblinká nejposvátnější symbol naší státnosti – české korunovační klenoty.

… odmítne udělit profesuru člověku, jenž veřejně přizná, že je homosexuál.

… nepozve na oslavu státního svátku na Hrad akademické funkcionáře, kteří před volbami odmítnou pořádat prezidentovy angažované přednášky.

… se rozhodne, že vládu vzešlou z demokratických voleb nahradí svými neobolševickými kumpány a s nimi coby prezident objede mítinky před mimořádnými parlamentními volbami.

… v noci cestou na záchod zakopne o koberec, který předtím sroloval jeho pes, narazí do zdi (nebo skříně?) a poraní si koleno tak, že je vyřazen na několik měsíců z provozu.

… navštíví tabákovou továrnu a doporučí všem, ať začnou kouřit v sedmadvaceti letech, pak že už kouření zdraví nehrozí.

Vážení čtenáři, to není kreslený sitcom, ale česká realita.

Takže — pane prezidente, gratulujeme!