Pompeje

Pompeje Zdroj: Profimedia

Italské Pompeje ohrožuje počasí, je třeba vykopávky lépe zajistit

Starověké Pompeje, které lidé již jednou zachránili z popela jsou opět v ohrožení. Tentokrát hrozí, že některé části slavné památky zmizí definitivně.

Silné deště způsobily další škody na památkách ve starověkých Pompejích u Neapole. O víkendu se zhroutily části zdí Venušina chrámu, hrobky a obchodu, jež jsou součástí vykopávek města, které po výbuchu sopky Vesuvu v roce 79 našeho letopočtu zůstalo zasypáno lávou.

Škody utrpěly objekty v místech nepřístupných veřejnosti. Zaměstnanci zjistili, že se pod náporem padajících kusů zdiva zhroutily přibližně dva metry nedávno opravené stěny někdejšího obchodu. V neděli spadla část zdi s obloukem Venušina chrámu a k úhoně přišla také obvodová zeď největšího pohřebiště starověkého města.

Nový ministr kultury Dario Franceschini svolal naléhavou schůzku k posouzení nových škod a pokroku realizace projektu oprav Pompejí. Evropská unie schválila na údržbu a opravy tamních vykopávek 105 milionů eur (2,9 miliardy korun).

Archeologická lokalita Pompeje, která byla v roce 1997 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO, je jedním z nejnavštěvovanějších míst Itálie. Každoročně ji přijíždí obdivovat přes 2,5 milionu turistů. Přesto se podle odborníků stále dělá málo pro zabezpečení vykopávek a restaurování zachovalých staveb.

Již po tři roky dochází v Pompejích k častějším případům hroucení tamních památek. V prosinci 2011 se například zbortil jeden ze sloupů vstupního loubí takzvaného domu Loreia Tiburtina a o pár měsíců dříve se zřítila jedna zeď kamenné brány Porta di Nola.