Putin

Putin Zdroj: Reuters

Putin: Rusy na Ukrajině ochráníme všemi možnými prostředky

Rusko necítí potřebu použít na Krymu ozbrojené síly, i když taková krajní možnost existuje. Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin v první besedě s novináři po vpádu ruských vojsk na Krym. Rusko si podle něj vyhrazuje právo využít všech prostředků k ochraně ruských obyvatel nejen na Krymu, ale i v ruskojazyčných regionech na východě Ukrajiny. Separatistické nálady prý ale Rusko vyvolávat nebude.

Putin prohlásil, že na Krymském poloostrově neoperují ruští vojáci, ale "ozbrojené síly sebeobrany". Moskva podle něj zatím necítí potřebu povolat na Krym své vojenské jednotky, i když taková krajní možnost existuje. O pomoc ruské armády při zajištění bezpečnosti obyvatel Ukrajiny podle Putina požádal legitimní ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Pokud k nezákonnostem dojde i na východě Ukrajiny, použije také tam Rusko veškeré prostředky, které má k dispozici, řekl Putin. Obyvatelé Ukrajiny mají podle něj právo rozhodnout nejen o osudu své země, ale i svého regionu. Nové vedení v Kyjevě podle ruského prezidenta nemá mandát rozhodovat o budoucnosti země. "Jedni podvodníci teď na Ukrajině nahradili podvodníky jiné," poznamenal Putin.

Ruský prezident se ohradil proti kritice, kterou jeho postup na ukrajinském Krymu vyvolal. Veškeré hrozby adresované Moskvě jsou podle něj škodlivé a kontraproduktivní. Šéf Kremlu v této souvislosti komentoval chystaný summit skupiny G8, který má hostit jihoruské Soči a který chce Západ bojkotovat. Jestliže "západní státníci přijet nechtějí, nemusejí", řekl Putin.

Na Ukrajině došlo k protiústavnímu převratu a ozbrojenému uchopení moci, komentoval Putin vývoj v zemi západního souseda od loňského prosince. Prezident Janukovyč se podle něj v únoru po jednání s opozicí fakticky vzdal moci a ztratil šance na znovuzvolení.

Opozice za těchto okolnosti podle Putina neměla důvod k ozbrojenému převzetí moci. "Popření ústavních postupů je v postsovětském prostoru kardinální chybou," zdůraznil šéf Kremlu.

Putin připustil, že obyvatelstvo Ukrajiny žádá zásadní změny, k nimž od získání nezávislosti nedošlo. Janukovyč je podle Putina legitimním prezidentem, i když byl odstraněn od moci. Částečnou legitimitu přiznal ruský vládce i ukrajinskému parlamentu.