Putin

Putin Zdroj: ČTK

Putin nařídil vojákům aby ukončili manévry a stáhli se zpět na základny

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruským vojákům, kteří se na západě země účastnili vojenských manévrů, návrat do domovských základen. Dnes to podle agentury Interfax oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva tvrdila, že cvičení v blízkosti hranic s Ukrajinou nesouvisí se situací v Kyjevě, kde byl koncem února sesazen prezident Viktor Janukovyč.

Rusko manévry na západě země překvapivě ohlásilo minulý týden ve středu. Jejich cílem bylo prověřit akceschopnost jednotek ze západního a centrálního vojenského okruhu v krizových situacích, které ohrožují bezpečnost země. Do cvičení se zapojilo asi 150.000 vojáků, 880 tanků, 90 stíhaček, přes 120 helikoptér, 80 lodí a 1200 vojenských vozidel. Peskov dnes prověrky vojsk označil za úspěšné.

Rusko nyní čelí rozsáhlé mezinárodní kritice za to, že se rozhodlo na Ukrajině vojensky zakročit. Ruští vojáci prakticky ovládli jihoukrajinský Krym, kde je většina obyvatelstva ruskojazyčná. Moskva kritiku odmítá a tvrdí, že intervence byla nutná k ochraně krymských obyvatel a také tamních ruských občanů před útoky nacionalistů.