Putin, Ukrajina

Putin, Ukrajina Zdroj: ČTK

Rusko údajně dalo ultimátum ukrajinským vojákům: Do úterý se vzdejte, jinak zaútočíme

Velitel ruské Černomořské flotily údajně předal ukrajinským vojákům na Krymu ultimátum, aby se vzdali do úterních 04:00 SEČ, jinak se stanou terčem útoku. Oznámila to dnes agentura Interfax s odvoláním na ukrajinské ministerstvo obrany. Podle mluvčího ruského ministerstva je ale toto ultimátum "naprostý nesmysl".

Černomořská flotila se základnou v krymském přístavu Sevastopol už kontroluje většinu ukrajinského Krymského poloostrova.

"Jestli se do pěti rána zítřejšího dne nevzdají, začne opravdový útok na jednotky ukrajinských ozbrojených sil po celém Krymu," ohlásil prý velitel flotily Alexandr Vitko.

Ultimátum prý nyní ruští vojáci předávají ukrajinským jednotkám na Krymu.

Moskva vysvětluje okupaci Krymu ochranou svých občanů a tamního většinového ruskojazyčného obyvatelstva před údajně hrozícími útoky ukrajinských ultranacionalistů. Avšak během čtyřměsíčních nepokojů na Ukrajině se nevyskytly žádné zprávy o nepřátelství vůči ruskojazyčné populaci, poznamenala agentura AP.

Proruské úřady na autonomním Krymu tvrdí, že na jejich stranu "masově přecházejí" vojáci z ukrajinských posádek, obklíčených silami místní domobrany. Úřady v Kyjevě naopak tvrdí, že kupříkladu důstojníci ze štábu ukrajinského námořnictva v Sevastopolu odmítli přejít na stranu svého bývalého velitele, který se přidal ke krymské samosprávě.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes v Kyjevě prohlásil, že "žádný ruský pokus uchvátit Krym neuspěje", nicméně dodal, že prozatím se vojenský zákrok neposuzuje. Ukrajina však podle jeho slov naléhavě potřebuje hospodářskou a politickou podporu dalších zemí.