John Short

John Short Zdroj: Profimedia.cz

KLDR propustí zadržovaného australského misionáře

Severní Korea propustí na svobodu australského misionáře, který byl v únoru zadržen v této komunistické zemi. Z KLDR bude Australan vyhoštěn. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na severokorejská média.

Podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA Australan John Short přiznal, že porušil zákony KLDR, a omluvil se. Agentura KCNA napsala, že Pchjongjang se rozhodl pětasedmdesátiletého misionáře osvobodit mimo jiné s ohledem na jeho vysoký věk.

Australana zadržely severokorejské úřady, když se v hlavním městě Pchjongjangu pokoušel o křesťanskou misionářskou práci. V zemi byl již podruhé a svým posláním se nijak netajil.

KLDR zadržuje v současnosti ještě další dva misionáře. Američan Kenneth Bae byl odsouzen za podvratnou protistátní činnost a odpykává si 15 let nucených prací. Koncem února navíc Pchjongjang zveřejnil videonahrávku zadržovaného jihokorejského misionáře Kim Čong-uka, který se na videu doznává, že spáchal protistátní zločiny. KLDR prohlašuje, že Kim je jihokorejský špion, který se tajně pokoušel svrhnout její státní zřízení.

KLDR sice tvrdí, že prosazuje svobodu vyznání, ale v praxi patří mezi režimy, které náboženskou svobodu nejvíce potlačují.