Obama, Merkelová, Cameron

Obama, Merkelová, Cameron Zdroj: ČTK / Reuters

Obama jednal o Ukrajině s vůdci Británie, Německa a Polska

Americký prezident Barack Obama a vůdci Británie, Německa a Polska v neděli zdůraznili nutnost okamžitého zahájení dialogu mezi Ruskem a Ukrajinou. Vyjádřili také podporu Ukrajině a jejímu plánu uspořádat v květnu parlamentní volby.

Vůdci čtyř zemí slíbili, že budou spolupracovat na vytvoření balíčku finanční pomoci, který by pomohl Ukrajině stabilizovat její nejistou ekonomickou situaci. Obama hovořil v neděli pozdě večer postupně telefonicky s britským premiérem Davidem Cameronem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a polským prezidentem Bronislawem Komorowským, sdělil Bílý dům.

Obama a státníci zmíněných tří evropských zemí vyslovili "hluboké znepokojení" nad vniknutím ruské armády na Ukrajinu, které považují za porušení mezinárodního práva a za hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti.
"Vůdci zdůraznili, že rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem musí být zahájeny okamžitě, s náležitým mezinárodním zprostředkováním," dodal Bílý dům ve svém prohlášení.

Úřad německé kancléřky uvedl, že Obama a Merkelová označili ruskou intervenci na Krymu za nepřijatelnou. "Obama a Merkelová se shodli, že pro mezinárodní společenství je zvlášť důležité, aby tváří v tvář této nespravedlnosti ukázalo jednotu," konstatoval úřad ve svém komuniké. "Rovněž pak je vyvíjeno intenzivní úsilí s cílem určit, jak by bylo možné pomoci Ukrajině zvládnout finanční problémy a humanitární situaci".