Urputný boj s větrnými mlýny

Urputný boj s větrnými mlýny Zdroj: Profimedia.cz

Němci zjistili, že jejich systém podpory zelené energie je chybný

Reforma obnovitelných zdrojů energie v Německu? Expertní Komise pro vývoj a inovace navrhuje místo reformy systém zrušit. Podle komise je celý německý systém podpory zelené energie od základů chybný. Jde ale pouze o doporučení.

Zákon, který garantuje producentům energie z obnovitelných zdrojů výkupní ceny vysoko nad tržními cenami, není podle expertů z hlediska nákladů efektivním nástrojem snižování emisí skleníkových plynů. Navíc prý ani žádným měřitelným způsobem nepodporuje inovace. "Vzhledem k oběma těmto zjištěním neexistuje žádný důvod, aby zákon o obnovitelných zdrojích energie zůstával v platnosti," sdělila komise.

Německý ministr hospodářství a energetiky Sigmar Gabriel nyní dokončuje změny zákona o obnovitelných zdrojích a jeho návrh má předložit vládě v dubnu. Gabriel plánuje snížit subvence až o třetinu a chce omezit výjimky a slevy pro průmyslové firmy z placení zelené přirážky, včetně těch firem, které si energii vyrábějí samy. Podle expertů je zvláště silným argumentem proti zákonu jeho nulový až záporný dopad na technologické inovace. Garantované ceny nemotivují firmy k výzkumu a vývoji, ale k co největšímu využití zastaralých "zelených" technologií, jejichž náklady díky levnému dovozu z Číny prudce klesly. To podle komise může dokonce vytvářet bariéry proti nástupu nových, efektivnějších technologií.