Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Napětí na Krymu stoupá: Ozbrojenci kontrolují letiště, Kyjev mluví o invazi

Ozbrojenci, kteří dnes ráno pronikli na vojenské letiště v krymském Sevastopolu, odpoledne obsazení objektu posílili. Informovala o tom agentura Interfax, podle níž je nyní na letišti Belbek kolem 400 mužů se zbraněmi. "Obsadili ranvej a pohyb všech letadel se zastavil," uvedl zdroj agentury.

Padesátka neidentifikovaných ozbrojenců se v noci na dnešek zmocnila i mezinárodního letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu. Během dnes ale vzdušný přístav opustila. Nicméně v okolí letiště hlídkují lidé v maskovacích uniformách, neprůstřelných vestách a s automatickými zbraněmi. Úřadující ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov akce na obou letištích označil za ozbrojenou invazi a okupaci.

Americký viceprezident Joe Biden mezitím ujistil šéfa nové ukrajinské vlády o plné podpoře USA při nastolení pořádku v zemi, což podle agentury AP ukazuje, že Washington uznává Arsenije Jaceňuka za faktického vůdce postsovětské republiky.

Kvůli dění na Krymu si dnes telefonoval také šéf americké diplomacie John Kerry s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ten prý ujistil, že Rusko se nijak nezapojilo do akcí porušujících svrchovanost Ukrajiny a nemá to ani v úmyslu. Kerry nicméně Lavrova upozornil, že je vzhledem k velkému napětí nutné dávat pozor, aby nikdo situaci dál nezhoršil.

"Mysleli si, že tu vysadili ukrajinské parašutisty. Když se přesvědčili, že nic takového se nestalo, omluvili se a vzdálili se," řekl o incidentu na simferopolském letišti jeho mluvčí Igor Stratilati rozhlasové stanici Echo Moskvy a ujistil, že letiště pracuje normálně. Zpravodaj agentury ITAR-TASS ale poznamenal, že kolem letiště přecházejí ozbrojené hlídky.

Podle agentury AFP je na stráži desítka ozbrojenců, odmítajících hovořit s novináři, a také tucet civilistů. "Všichni jsme dobrovolníci a jsme tu, abychom nedovolili přistát fašistům a radikálům ze západní Ukrajiny," prohlásil mluvčí této skupiny, údajně bývalý policista. "Jestli dorazí nacionalističtí bandité, budeme se s nimi bít. Najdeme si zbraně, bude-li třeba," dodal mladý inženýr.

Dříve agentura Interfax uvedla, že simferopolské letiště se ocitlo v rukou ozbrojenců v uniformách bez rozpoznávacích znaků. Podle svědků prý měli stejnou výzbroj a výstroj jako proruské komando, které ve čtvrtek ráno v Simferopolu ovládlo místní parlament.

Akce na krymských letištích odsoudil úřadující ukrajinský ministr vnitra Avakov. "To, co se děje, považuji za ozbrojenou invazi a okupaci odporující všem mezinárodním smlouvám a normám," napsal Avakov na svém profilu na Facebooku. Incidenty nazval také přímou provokací na území suverénního státu, zatím ale podle něj nedošlo k žádným střetům.

Krymský parlament ve čtvrtek vyhlásil referendum "o posílení autonomie" Krymu, sesadil dosavadní krymskou vládu a schválil nový kabinet v čele s proruským aktivistou, který odmítá nový režim v Kyjevě a dál uznává za ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, sesazeného parlamentem. Janukovyč dnes v jihoruském Rostově na Donu uspořádal tiskovou konference, na které mimo jiné prohlásil, že se stále považuje za ukrajinskou hlavu státu.

Kvůli situaci na Krymu stoupá napětí ve vztazích mezi Moskvou a Kyjevem, kde parlament ve čtvrtek drtivou většinou hlasů vyslovil důvěru nové vládě.

Viceprezident Biden podle Bílého domu v telefonickém rozhovoru s premiérem Jaceňukem vznik nového ukrajinského kabinetu uvítal. Zároveň ujistil, že USA plně podporují nezbytné kroky k ozdravení ukrajinské ekonomiky, k občanskému usmíření, k respektování mezinárodních závazků a úsilí o dobré vztahy se sousedními státy.