Jsme hlučnější, přiznávají Romové

Jsme hlučnější, přiznávají Romové Zdroj: Stanislav Krupař

Diskriminace Romů v ČR je problém, tvrdí americká zpráva

Společenská diskriminace a násilí proti Romům byly v loňském roce v Česku vážným problémem. Uvádí to každoroční zpráva ministerstva zahraničí USA hodnotící dodržování lidských práv ve světě. Mezi vůbec nejproblematičtější země z 200 hodnocených států řadí americké ministerstvo Sýrii, Severní Koreu, Jižní Súdán a další země Afriky a jihovýchodní Asie.

Diskriminační přístup k Romům je podle zprávy největším problémem Česka v oblasti lidských práv. Mezi další problémy řadí americká diplomacie násilí na ženách, zneužívání dětí, obchod s lidmi či diskriminaci pracujících přistěhovalců.

Česká vláda loni učinila opatření, aby byly prošetřeny a potrestány případy zneužívání moci činiteli bezpečnostních složek a dalších vládních úřadů, v některých oblastech však zůstaly tyto prohřešky bez trestu, uvádí zpráva.

Mezi zeměmi s nejhorším stavem lidských práv jmenoval v úvodu zprávy ministr zahraničí John Kerry Sýrii, kde "se vláda dopouštěla do nebe volajícího porušování lidských práv v probíhajícím konfliktu".

Kerry věnoval ostrou kritiku severokorejskému režimu, který se podle něj dopouští poprav, mučení a zločinů proti lidskosti. Kritiky se ve zprávě dočkala rovněž Čína, kde podle USA vláda pokračuje v omezování základních lidských svobod a represím vůči Tibeťanům a Ujgurům. Mírným zlepšením v nejlidnatější zemi světa bylo podle zprávy pouze částečné uvolnění politiky jednoho dítěte.

Zpráva se věnuje rovněž stavu lidských práv v Rusku a na Ukrajině, kam v těchto dnech zaměřuje kvůli napjaté situaci americká diplomacie svou pozornost. Ruský režim podle ministerské zprávy loni pokračoval v potlačování občanské společnosti a politické opozice. Rusko rovněž nadále pronásledovalo menšiny, ať již náboženské, etnické či sexuální.