Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

Janukovyč se stále považuje za prezidenta Ukrajiny, Rusko mu slíbilo ochranu

Sesazený Viktor Janukovyč se stále považuje za právoplatného prezidenta Ukrajiny. Zároveň žádá Rusko, aby zaručilo jeho bezpečnost před "extremisty".

Janukovyč, kterého ukrajinský parlament v sobotu formálně zbavil úřadu, to podle světových agentur uvedl v prohlášení pro ruské tiskové agentury. Moskva vzápětí podle agentury Reuters souhlasila s tím, že Janukovyčovi osobní bezpečnost zajistí.

Podle agentury AFP Janukovyč dnes také prohlásil, že rozhodnutí ukrajinského parlamentu považuje za nelegitimní.

Proruský politik se od soboty neukázal na veřejnosti. Nyní se podle vícero zdrojů nachází v Moskvě nebo poblíž Moskvy.

"V souvislosti s žádostí prezidenta Janukovyče o zajištění jeho osobní bezpečnosti oznamuji, že žádosti bylo vyhověno na území Ruské federace," cituje agentura Interfax ruský oficiální zdroj. Z vyjádření ale zatím jednoznačně nevyplývá, zda se Janukovyč na území Ruska nachází.

Ruská armáda v pohotovosti

V souvislosti s  krizí na Ukrajině, byly uvedeny do bojové pohotovosti útočné stíhací letouny v západním pohraničí Ruska. Podle agentury Interfax o tom dnes informovalo ruské ministerstvo obrany. Prezident Putin už ve středu nařídil provést prověrku bojové připravenosti vojsk v západním a středním Rusku. Ukázka ruské bojeschopnosti následovala poté, co Moskva opakovaně vyjádřila nelibost nad pádem režimu Viktora Janukovyče v Kyjevě.