Atomový výbuch

Atomový výbuch Zdroj: Profimedia.cz

Indické děti se oficiálně učí opak, že Japonci použili atomovou bombu v USA

Rodiče i učitelé v indickém státě Gudžarát zuří. Stát jim do škol, které sám financuje, poslal nové učebnice (jsou v angličtině), které jsou plné neuvěřitelný chyb. Například, že Japonci bombardovali za druhé světové války atomovými zbraněmi Spojené státy. Přitom opak je samozřejmě pravdou.

Pro samotné Indy je obrovským problém ale spíše to, že autoři knihy dokonce nesprávně uvádějí den smrti Mahátma Gándhího, který je dodnes považován za největšího politického a duchovního vůdce země a otce hnutí za nezávislost. V učebnici vyšlo, že Gándhí byl zastřelen při atentátu 30. října 1948. Ve skutečnosti to bylo 30. ledna toho roku. Na chyby upozornil web indické televize NDTV.

Celkem odborníci v knize napočítali 120 faktických a pravopisných chyb. Ovšem vláda ve státě Gudžarát na výtky, že posílá do státních škol paskvil, reagovala v klidu. Učebnice pro 50 tisíc studentů ze škol nestáhla, dál se podle nich učí. Sestavila jen dvoučlennou komisi, která má situaci „vyhodnotit“. Podle některých informací je situace jasná – někdo blízký úředníkům z gudžarátského ministerstva školství sepsal nekvalitní učebnici a stát mu za to po protekci zaplatil.