Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

Ukrajinská policie vydala zatykač na svrženého prezidenta Janukovyče

Ukrajinská policie vydala na svrženého prezidenta Janukovyče zatykač kvůli hromadným vraždám civilistů.

Pátrá i po dalších představitelích bývalého režimu. Oznámil to dnes nový úřadující ukrajinský ministr vnitra. Ozbrojené srážky před svržením režimu si v Kyjevě minulý týden vyžádaly desítky lidských životů. Janukovyč byl v neděli viděn na Krymu, ale nyní není známo, kde se nalézá.

"Dnes ráno začalo vyšetřování hromadných vražd. Po Janukovyčovi a řadě dalších činitelů bylo vyhlášeno pátrání," uvedl na Facebooku Arsen Avakov, který nyní stojí v čele ukrajinského ministerstva vnitra. Avakov připustil, že neví, kde se sesazený prezident nyní nalézá.

Dodal, že Janukovyč v pátek 21. února odletěl vrtulníkem z Kyjeva do Charkova, kde se hodlal zúčastnit sjezdu své Strany regionů. V sobotu 22. února, po přenocování v charkovské rezidenci, se ale odmítl sjezdu zúčastnil, nahrál pouze na video projev a vrtulníkem odletěl do Doněcka. Tam spolu se svou ochrankou přestoupil do dvou soukromých letounů typu Falcon. Jejich odletu však zabránili pohraničníci. Poté Janukovyč odjel do rezidence v Doněcku, kde strávil několik hodin. Pozdě večer kolona automobilů s Janukovyčem vyrazila na Krym, kam prý dorazila v neděli 23. února.

"Ubytoval se v jednom soukromém sanatoriu. Schválně se vyhýbal státním zařízením, včetně prezidentské rezidence, kam se původně chystal," citovala Avakova agentury ITAR-TASS.

Když se Janukovyč podle Avakova dozvěděl o jmenování svého prozatímního nástupce a o odletu nových šéfů ministerstva vnitra a tajné služby na Krym, rychle ze sanatoria vyrazil na letiště Belbek. Ale nedojel tam a zastavil se v soukromé rezidenci u Balaklavy, kde se prý rozloučil s tou částí svých strážců, kteří si jej nepřáli následovat.