Dalajláma a Barack Obama

Dalajláma a Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Dalajlama řekl Američanům, že kapitalismus by měl tlumit svoji chamtivost

Tändzin Gjamccho, 14. tibetský dalajlama je na cestě po USA. K velké nevoli Číny jej přijal prezidenta Barack Obama a tento duchovní vůdce vystoupil ve Washingtonu i na konferenci konzervativního think tanku American Enterprise Institute, kde mnohé byznysmeny překvapil.

Přestože dalajlama byl kdysi i obdivovatelem některých myšlenek marxismu, vidí určité výhody i v kapitalismu. Oba systémy, socialismus i kapitalismus, ale podle něj mají i své nevýhody. Nelíbí se mu například, že „v nejbohatší kapitalistické zemi, Spojených státech, je velká nerovnost mezi chudými a bohatými“. To odpovídá i posledním průzkumům, protože stále více Američanů se domnívá, že nůžky mezi těmi nejbohatšími a chudými se více a více rozevírají.

Na připomínku, že chudší přece také profitují z „požehnání systému svobodného podnikání v kapitalismu“ odpověděl, že by bylo zapotřebí „tlumit chamtivost“, která je pro současné nejvyspělejší společnosti typická. A že je třeba jednat s chudými s větší „štědrostí“.

Dalajlama ale při těchto svých vystoupeních vychází z nauky buddhismu, která říká, že sice existuje příčina utrpení, ale že je možné ho ukončit, k čemuž vedou některé cesty, které on sám propaguje.