Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

Janukovyč odmítá odstoupit, akce opozice považuje za puč a přirovnal je k řádění nacistů

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se nachází někde na jihovýchodní Ukrajině, která ho nadále podporuje. Mezitím ale v sobotu odpoledne parlament v Kyjevě odhlasoval, že by se měl vzdát úřadu a vyhlásil na 25. května nové volby. Janukovyč dění v zemi označil za státní převrat.

Problémem je, že Janukovyč byl legálně zvolen ve volbách a proto kroky parlamentu, který už ovládá opozice, neuznává a považuje je za nezákonné. „Zůstávám na Ukrajině,“ vzkázal prezident-neprezident svým odpůrcům. „Nikdy ze země neodjedu, jsem zákonně zvoleným prezidentem. Záruky bezpečnosti jsem dostal od mezinárodních prostředníků," dodal.

Akce radikální opozice, které v Kyjevě vedly k faktickému převratu, přirovnal k řádění nacistů ve 30. letech minulého století. Opozice podle něj v zemi vypálila 500 kanceláří Strany regionů, jíž je prezident čestným předsedou. Janukovyč pak v televizním interview také uvedl, že někdo střílel po jeho autě. Nejevil však žádné známky zranění, poznamenala agentura Reuters.

Bývalé poslance Strany regionů, kteří hromadně opouštějí prezidentský tábor, označil Janukovyč za zrádce. Podle agentury Unian se počet přeběhlíků z vládních poslaneckých lavic za poslední dva dny přiblížil třicítce. I proto nebylo problémem pro opozici odhlasovat v parlamentu cokoli.