Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Olympijský výbor postupuje hloupě, zakazuje Ukrajincům nosit černé pásky za zemřelé

Dodržování Olympijské charty má i na zimních hrách v Soči zajistit, aby sportovci, funkcionáři, trenéři a rozhodčí nezneužili významné události k politickým účelům. Jenže striktní nařízení někdy vede k naprosto absurdním rozhodnutím.

Ukrajinští sportovci chtěli například už od středy nastupovat ke svým závodům a akcím v Soči s černými páskami na rukou, aby tím uctili památku mrtvých, kteří zahynuli při nepokojích v jejich zemi. Mezinárodní olympijský výbor jim to ale zakázal. Právě s odvoláním na Olympijskou chartu.

Jenže ukrajinská reprezentace se nechtěla páskami připojit k jedné či druhé straně politického sporu, ale vyjádřit účast s rodinami zabitých. Přesně tak, jak se to dělá i mimo zimní či letní hry. S černými páskami nastoupili například ve čtvrtek v evropských pohárech jak ukrajinská fotbalová mužstva, tak i jejich soupeři. Olympijští funkcionáři se tak dopustili další chyby, když něco podobného nepovolili. Dokázal by vlastně někdo z nich vysvětlit něco podobného rodinám lidí, kteří zahynuli v ukrajinském chaosu?

Na hloupost bafuňářů nejlépe odpověděly včera odpoledne biatlonistky Ukrajiny Vita Semerenková, Julija Džymová, Valja Semerenková a Olena Pidhrušná, které vyhrály štafetový závod. A pak na tiskové konferenci požádaly všechny přítomné, aby mrtvé uctili minutou ticha. Něco takového měl ale udělat olympijský výbor a ne zakazovat černé pásky.