Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Ukrajina se štěpí: Lvov vyhlásil nezávislost

Centrem protivládního odporu se na západě Ukrajiny stal Lvov, jehož radnici ovládá národně orientovaná strana Svoboda. Odpůrci prezidenta Viktora Janukovyče v tomto největším západoukrajinském městě a tradiční baště ukrajinského nacionalismu vyhlásili podle agentury Reuters "politickou autonomii" na ústřední moci po bouřlivé a násilné noci.

Během ní místní aktivisté obsadili prakticky všechny budovy, kde sídlí silové či správní složky kontrolované z Kyjeva. Do rukou protivládních demonstrantů se dostala místní správa ukrajinské kontrarozvědky, oblastní centrála policie i prokuratura. Lidé vyhazovali z oken listiny a pálili je na ulicích.

Vzplála i lvovská kasárna. Zamaskovaným demonstrantům se vzdali i policisté, kteří vypochodovali ze sídla oblastní správy ministerstva vnitra s rukama nad hlavou. Muniční sklad kontroluje opozice. Dav ovládl i sídlo lvovského dopravního inspektorátu, mladí lidé se zapnutými sirénami nyní v ukořistěných policejních automobilech projíždějí městem.

Starosta Lvova Andrij Sadovyj vyzval obyvatelstvo, aby zabránilo pogromům; noční nepokoje si podle něj vyžádaly tři desítky raněných. Situaci v zemi označil za humanitární katastrofu, za níž je odpovědný prezident Viktor Janukovyč. Regionální sněm vydal prohlášení, ve kterém odsoudil Janukovyčův režim za "otevřený boj" s demonstranty v Kyjevě a ohlásil, že přebírá místní pravomoce.

Do rukou opozice padlo i sídlo gubernátora v západoukrajinském Ternopilu. Demonstranti podpálili oblastní policejní velitelství, jeho osazenstvo útočníkům nekladlo odpor a vzdalo se. Pod kontrolou ternopilských demonstrantů je také úřad místní prokuratury, kde prý dav spálil všechny složky případů proti stíhaným demonstrantům.

V Ivano-Frankivsku v noci do úřadu gubernátora proniklo komando krajně pravicové organizace Pravý sektor a budovu odmítá opustit. Oblastní šéf policie údajně pod tlakem událostí odstoupil. Útok na policejní velitelství podnikli i demonstranti v západoukrajinském městě Rivne, kde dav zablokoval kasárna pohotovostních jednotek Berkut připravených k přesunu do Kyjeva.

Násilnosti hlásí ukrajinská média i z východu země, který většinou stojí pevně za prezidentem Janukovyčem a jeho vládou. Terčem útoku se tam staly zejména kanceláře strany Svoboda a proevropského hnutí UDAR. Oblastní kancelář strany Svoboda vyhořela v Charkově, v Krivém Rohu neznámí útočníci napadli místní úřadovnu hnutí UDAR a zapálili její vnitřní vybavení. Z některých měst, například z Žytomyru či Oděsy, odjely do Kyjeva policejní posily.