Autobus výbuch

Autobus výbuch Zdroj: ČTK

Egypt: Výbuch v turistickém autobusu zabil nejméně čtyři lidi

Při explozi v turistickém autobusu poblíž hranice mezi Egyptem a Izraelem zemřeli nejméně čtyři lidé. Tamní policie uvedla, že v autobusu vybuchla bomba. Tři z mrtvých jsou podle agentury AP turisté z Jižní Koreje, čtvrtou obětí se stal egyptský řidič autobusu. Dalších 12 lidí pak výbuch vážně zranil. Čeští turisté zřejmě v autobusu nebyli.

K explozi došlo poblíž egyptského turistického letoviska Taba v jihovýchodní části Sinajského poloostrova. Autobus převážel 33 turistů, z nichž většina utrpěla zranění, z toho 12 lidí vážná.

Autobus podle policejních informací přijel do Taby z Káhiry a během cesty navštívil řecký ortodoxní chrám na Sinaji.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Vyšetřovatelé nyní řeší, zda byla bomba přímo v autobuse, nebo šlo o dálkově odpálenou výbušninu umístěnou u okraje silnice, po níž autobus projížděl.

V oblasti Sinajského poloostrova jsou v posledních měsících aktivní islamističtí radikálové. Po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího armádou se jejich útoky většinou zaměřují na vojáky. Zahraniční turisté se v této neklidné oblasti stali terčem útoku vůbec poprvé od červencového armádního puče.