samková

samková Zdroj: reprofoto Česká televize

Samková získala zlato! Češka ovládla olympijský snowboardcross

Snowboardistka Eva Samková se stala olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu a získala první české zlato na hrách v Soči.

V Extreme Parku dnes potvrdila roli jedné z favoritek, závodu zcela dominovala, když vyhrála suverénně kvalifikaci i všechny tři vyřazovací jízdy.

Za Samkovou si pro stříbro dojela Kanaďanka Dominique Maltaisová a bronzovou medaili získala francouzská snowboardistka Chloe Trespeuchová.

Dvacetiletá Samková rozšířila českou medailovou sbírku na hrách v Soči o čtvrtý cenný kov. Před ní na stupně vítězů vystoupili stříbrní rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Ondřej Moravec a bronzový biatlonista Jaroslav Soukup.

Samková, která v této sezoně vyhrála dva závody Světového poháru, vyhrála jasně už kvalifikaci. S kamerou na přilbě, kterou dostala od pořadatelů pro zpestření přímého přenosu, zvládla trať v nejrychlejším čase 1:20,61. O skoro osm desetin porazila americkou hvězdu Lindsey Jacobellisovou.

Ve čtvrtfinále Samková vyletěla do čela hned po startu a s tradičním namalovaným knírkem soupeřkám výrazně ujela. Stejný obrázek se opakoval v semifinále - Samková zvládla nejlépe boule po startu a její náskok na trati jen narůstal.

V semifinále přišla Samková o svoji největší protivnici. Jacobelisová, s kterou prohrála v lednu na X-Games, z prvního místa spadla a jela jen malé finále.

Finále se tak odehrálo v režii Samkové. Trojnásobná juniorská mistryně světa se skvěle odpíchla na startu a nechala všechny soupeřky za zády. Finálový skok si vychutnala, ohlédla se a bouřlivě se radovala z triumfu.  

Česko díky Samkové slaví pátou individuální zlatou medaili ze zimních olympijských her a první ve snowboardingu. Před ní zvítězili skokan na lyžích Jiří Raška, akrobatický skokan Aleš Valenta, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a Sáblíková.