Středoafrická republika

Středoafrická republika Zdroj: profimedia.cz

Křesťané vyhánějí muslimy. Francie se tomu snaží zabránit

Francouzští vojáci odzbrojují křesťanské milice ve Středoafrické republice. Křesťané totiž začali v posledních měsících vyhánět muslimy ze země. „Pokud se jmenuje Peter nebo Mary, je to v pořádku, když vám ale rodiče dali jméno Mohammed nebo Ibrahim, váš život může být ohrožen. Zabíjejí nás mačetami nebo samopaly,“ řekl britské BBC muslimský duchovní žijící v hlavním městě Bangui.

Přitom ve Středoafrické republice ještě donedávna nebyly významnější náboženské spory. Většinoví křesťané (50 procent) vycházeli s muslimy (15 procent), kteří často věnovali obchodu, bez větších problémů. Vše se změnilo loni v březnu, kdy po převratu téměř pětimilionovou zemi ovládlo islamistické hnutí vedené Michelem Djotodiou, který se stal prvním muslimským prezidentem.

Jeho vláda, ale netrvala dlouho, v polovině ledna musel pod tlakem sousedních států odstoupit, protože nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimy a křesťany. Křesťanské milice anti-balaka od rezignace Djotodii systematicky podnikají útoky na muslimy, i civilisty. Nevládní organizace hovoří o etnických čistkách.

Francouzští vojáci proto společně s příslušníky afrického mírového sboru zahájili odzbrojování příslušníků křesťanských milicí. Celkem se na operaci ve čtvrti Boy Rabe, která je hlavním působištěm anti-balaky v Bangui podílí 250 vojáků a policistů. Podle agenturních informací jde o zatím největší takovou akci od prosincového zahájení operace, jejímž cílem je ukončit násilí mezi znepřátelenými tábory.