Komár

Komár Zdroj: Wikipedia.org

Nacisté chtěli jako biologickou zbraň použít komáry s malárií

Nacistický režim na konci druhé světové války zkoumal možnost použít malárií infikované komáry jako biologickou zbraň. Vyplývá to z dokumentů z koncentračního tábora Dachau, o nichž v odborném magazínu Endeavour informoval německý biolog Klaus Reinhardt. Výzkumný institut v Dachau se podle něj v roce 1944 zabýval problémem, jak udržet infikované komáry dostatečně dlouho naživu, aby je bylo možné dopravit na území nepřítele a tam je vypustit.

Oficiálně tato nacistická laboratoř, založená v roce 1942 šéfem SS Heinrichem Himmlerem, hledala prostředky proti nemocem přenášeným vešmi a hmyzem. Mezi německými vojáky i obyvateli koncentračních táborů byl totiž značně rozšířený tyfus a další choroby. Záznamy vedoucího institutu Eduarda Maye však nepřipouštějí jiný závěr, než že se tam pracovalo také na zbrani proti nepříteli, tvrdí Reinhardt.

Vědec z univerzity v Tübingenu jako první probádal výzkumné protokoly entomologického institutu v Dachau a poznámky jeho vedoucího Maye. Pracovníci ústavu podle nich v roce 1944 zkoumali různé druhy komárů a hledali ten, který by byl nejvhodnější k nasazení jako válečná zbraň.

Malárií infikované komáry nacisté v Dachau podle dokumentů pěstovali ve velkém. "Samičky dostávají každou druhou noc králíka, aby mohly sát krev," napsal jeden z tehdejších pracovníků laboratoře v dopise příteli. Lékař Claus Schilling, odsouzený k trestu smrti v poválečném procesu s osazenstvem tábora v Dachau, prováděl experimenty s malárií i na vězních tohoto nechvalně proslulého nacistického zařízení.

Klíčovou otázkou výzkumu podle Reinhardta bylo, zda bodavý hmyz bude schopný přežít tak dlouho bez potravy, aby ho bylo možné přepravit z chovné stanice na místo určení. Mayovi a jeho týmu se ho nakonec údajně najít podařilo.

"Transport z chovné stanice na místo vysazení je možný. Pro praktické provedení by se měl nasadit anofeles čtyřskvrnný," doporučil vedoucí výzkumu, z jehož formulace Reinhardt usuzuje, že vědcům v Dachau šlo o vývoj ofenzivní zbraně.

Odborníci si doposud nebyli jistí, zda nacisté během druhé světové války plánovali použít biologický arzenál. Podle Reinhardta jeho poznatky umožňují tuto diskuzi nově otevřít.