Děkujeme, že podvádíte

Děkujeme, že podvádíte Zdroj: Pavel Hofman / Jan Ignác Říha

Děkujeme, že podvádíte: V Česku je firma, která na zakázku rozvrací vztahy

Pozor! Půvabná blondýna si vás stopla s tím, že píchla a nedokáže sama vyměnit kolo? Nemusí jít o náhodu! Možná je najatá společností, která má prověřit vaší věrnost. A tu si pro změnu zaplatila vaše manželka.

Je to šílená představa? Jen na pohled. Podobných klientů se u nás najde celá řada, a tak firma, která před časem vznikla v Praze, a na tuto činnost se specializuje, slušně vydělává.

„Mně to tedy přijde hodně zvrácené, ale svědčí to o nejistotě člověka, který si takovou službu objedná a z toho ta firma žije – z nejistot“, uvažuje psychiatr a sexuolog Ondřej Trojan. „Je v tom i určité sebemrskačství, protože jaký může být výsledek? Zaplatím hromadu peněz a zjistím, že ten můj je v pohodě. Jenže pak mě začne hlodat pochybnost, že to stejně bylo možná jen tím, že se netrefili a místo blondýny mu měli podstrčit brunetu. Anebo je tu druhá možnost, totiž, že partner selže a mně se zhroutí svět. Nikdy nemůžu vyhrát.“

Co všechno šikulové z Prahy dokážou? Zajistit pohledy odeslané ze služební cesty v Hamburku, když jsem právě u své milenky v Mladé Boleslavi? Banalita! Rozbít váš nový vztah, znechutit vám nového partnera, když ten bývalý touží po vašem návratu? To už je složitější. Ale jde to. Majitelé dokonce popisují případ, kdy cíleně rozvraceli homosexuální poměr v Paříži.

A člověka napadá, o co jednodušší by byl náš život, kdybychom se vzdali ultimativního požadavku na partnerskou věrnost?! Příroda přece uzpůsobila člověka jinak – zejména muže. „Ti mají v poměru k velikosti těla příliš velká varlata, což jenom dokazuje, že svou fyzickou výbavou, podobně jako instinkty, jsme uzpůsobeni k tomu nebýt věrní,“ vysvětluje Ondřej Trojan.

Jenomže pak je tu ještě naše lidská psychika. A ta většině z nás velí žít v páru, ať už jsme sezdáni nebo ne. A hlavně, žít tak šťastně, často dlouhé desítky let. Až do smrti.

Problém nastává, když se takový harmonický a funkční vztah kvůli jediné, často náhodné nevěře, k níž je, jak bylo řečeno, člověk fyziologicky disponován, rozpadá.

„Je to škoda“, pokračuje Ondřej Trojan. „Význam nevěry se přeceňuje. Podívejte, v 19. století existovaly bordely. Muži do nich chodili, aniž to rozvracelo vztahy. Zatímco dneska někdo jednou škobrtne a hned se z toho vyvozuje fatální důsledek – balení kufrů, vyhazov z bytu. Funkce sexu je tu myslím trochu přeceněná“, uzavírá sexuolog.

Jaká frekvence nevěry je podle něj přípustná? Co udržuje funkční vztahy po desítky let? Proč je manželství vývojový experiment? A jaké strategie a jaké případy řešili profesionální rozvraceči vztahů?

To vše se dočtete v novém čísle časopisu Reflex, které vychází ve čtvrtek 13. února!